*Nettavisen* Nyheter.

Protestvin til påske

Sommeren nærmer seg samme hva vi drikker, men med riktig vin kjennes ventetiden kortere

Den gjør ikke all verden av seg, denne gode salaten, men den er fint sammensatt av flere forskjellige konsistenser og smaker.

Fet, kremet avokado og salt laks balanseres mot den sprø konsistensen av salat, ristede mandler og en lett kremet dressing med formidabel syrestruktur.

En smak av sommer

Denne balanserte, smakfulle opplevelsen åpner for mange viner uten altfor store ambisjoner. Samtidig gir salaten meg et løfte om sommer, og da får jeg lyst på en lett, fruktig og frisk vin.

Samtidig som frukt og friskhet er essensielt, skal det ikke bli for mye vin og høy alkohol. Fatpreg er heller ikke ønskelig.

40734 San Vincenzo 2008, Roberto Anselmi, Veneto, Italia, kr 125, 00 (fullsortiment har i prinsippet alt vi kan ønske oss. Vinen er floral og fruktig, med fin balanserende syre og en liten bitter tone i avslutningen som bidrar med struktur.

Den er laget på den grønne druen Garganega, som normalt utgjør basen for Soave-vinene.

Som en protest

Dette kunne også i prinsippet vært solgt som en Soave. Men produsenten har siden 2000 deklassifisert alle vinene sine som en protest, og selger dem nå under den mindre glamorøse landvinsappellasjonen IGT.

Ikke dermed sagt at de er dårligere enn andre viner fra området, snarere tvert imot.

Produsenten er opptatt av å holde plantetettheten høy og avlingene nede. Det gir større fruktkonsentrasjon og fylde i vinene. Videre sørger han også for en viss tid med kontakt mellom skall og most under vinifikasjonsprosessen.

Det resulterer i mer farge og aroma, men også mer fenoler – som ofte kan kjennes som en lett bitter tone i den ferdige vinen.

Her gir kombinasjonen av frukt og bitterhet den rette strukturen og frukten. Vinen blir en fryd sammen med mandler, avokado og salt, fet laks – samtidig som forventningene til sommeren skjerpes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag