RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prøv speltøl til blåskjellene


Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke.
Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. Foto: (FOTO: Tore Sandberg)
Du kan ha hvitt i glasset, men jeg velger heller en Wit.

Da jeg bodde og jobbet flere år i Nederland, tidlig i min kokkekarriere, kunne jeg ikke unngå å legge merke til hvor populært blåskjell er der. Det samme gjelder for Belgia.

Blåskjellene har en klar og tydelig plass i gastronomien. Variasjonsmulighetene er mange, og skjellene nytes både til hverdag og fest. Kreativiteten har vært stor, og mange lokale klassikere er skapt.

Les også: Skynd deg å spise blåskjell

«Moules frites»

Mest kjent er nok den belgiske «moules frites», dampede blåskjell med friterte poteter servert med majones. Og i glasset? Lokalt øl, naturligvis.

Retten Tom Victor har laget i dag, er en variant av den belgiske klassikeren, riktignok langt mindre fet.

Her er alt blandet sammen til en deilig, lun og lett salat dressert med en frisk oljedressing rik på friske urter, et lite bitt fra sterk sennep og finhakket rødløk. Mang en mineralsk, frisk, aromatisk og slank hvitvin vil kunne leske i denne sammenhengen.

Øl fra Belgia

Men med rettens forankring i det belgiske kjøkken, foretrekker jeg et øl fra samme område. Heldigvis finnes det et vell av forskjellige belgiske øl, også i Norge.

Vi skal ha ett som ikke er for kraftig, men fruktig og friskt. Mye forstyrrende bitterhet i avslutningen er ikke ønskelig.

Lys lager eller ale er fortreffelige valg. Når det er snakk om blåskjell og sjømat generelt, er det nok også mange som vil rope på et hveteøl, som også vil være godt her.

Laget på spelt og bygg

Jeg fant meg vel til rette med en variant av dobbelfermentert øl, hvor siste gjæring avsluttes i flasken. Naturlig nok med en del bunnfall. Smak og utseende kan minne om hveteøl, men dette er laget på spelt og bygg.

Ølet har lys gul farge med flott hvitt skum, floral og sitruspreget lukt og smak, og en lett og slank munnfølelse med flott syrlighet og svak bitterhet.

En rett og slett herlig kombinasjon med gode smaker, friskhet og passe struktur. Som skapt for sommerens blåskjellmiddager – og sublimt i kombinasjon med søt, lun potet og urtedressing!

80395 Joseph Wit BIO, Brasserie de Silenrieux, Belgia, kr 39,80/33 cl. (grunnsortiment)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere