Psykisk kollaps og pusteteknikker

Kjell Magne Bondevik og Jenny Clemet von Tetzschner i skolegården på KG.

Kjell Magne Bondevik og Jenny Clemet von Tetzschner i skolegården på KG.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fortalte tilhørerne om sitt sammenbrudd, da elevrådet på KG arrangerte stresslessdag for andre klasse.

HOMANSBAKKEN: I forrige uke fortalte tidligere landslagstrener Marit Breivik, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere KG-elev Helene Unsvåg andreklassingene om sine erfaringer med arbeids- og tidspress.

Stress ble psykisk kollaps

For snart et år siden fikk elevrådet på Kristelig Gymnas (KG) en ide om å lage en opplysningsdag om psykisk helse.

Vi valgte ut personer som kunne dele personlige erfaringer, siden det er mest troverdig og interessant å høre på. Alle de tre foredragene hadde ulike vinklinger på problemet, og sammen ble temaet godt belyst., sier elevrådsleder Jenny Clemet von Tetzschner i en e-post til Lokalavisen.

Marit Breivik snakket om hvordan en kan begrense stressituasjoner ved å spille på lag, og viste sågar konkrete pusteteknikker som kan minske stress.

Da Helene (tidligere elev ved skolen) snakket ble det kanskje lettere for elevene å knytte de to andres foredrag opp mot sin egen situasjon, sier Jenny.

Tidligere statsminsiter Kjell Magne Bondevik, som har tre barn som tidligere har gått på KG, rundet av foredragsserien med å fortelle om sin psykiske kollaps for elleve år siden.

Manglende bearbeidelse av sorg kombinert med stort arbeidspress førte meg inn i et psykisk helseproblem, som igjen førte til at jeg kollapset. Jeg klarte ikke komme meg opp av senga, fortalte Bondevik tilhørerne.

Vil ha en effekt

Elevrådslederen tror Bondeviks foredrag vil kunne gjøre det lettere å snakke åpent om stressplager.

Når kjente mennesker snakker om et slikt tema, åpner det ofte for at det blir mer "lovlig" å snakke om det siden, sier hun.

Og elevene synes å ha satt pris på elevinitativetinitiativet.

Tilbakemeldingene har vært fantastiske! Det er selvsagt gøy å høre når man har jobbet så mye med dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.