*Nettavisen* Nyheter.

Psykisk kriseteam står klart under 22. juli-rettssaken

SØRGER FOR HELSEBEREDSKAPEN: Kommunal helsesjef Åse Snåre og direktør for helseetaten Endre Sandvik forteller at alle skal få hjelp til å håndtere sine følelser i forbindelse med 22.juli-rettssaken.

Når 22. juli-rettssaken starter, er Legevakten i full kriseberedskap. Både pårørende og andre som føler behov for hjelp skal få det.

OSLO: – Sinne kan blusse opp, og man kan føle krenkelse. Dette er normale reaksjoner på en helt unormal hendelse. Når rettssaken starter, kan det være mange reaksjoner som melder seg, sier direktør for Helseetaten, Endre Sandvik til dittOslo.no.Når Anders Behring Breivik starter sin forklaring, vil mange såre detaljer bli brakt opp.

Alle skal være trygge på at de kan få hjelp til å takle følelsene som kommer, om de ønsker det. Legevakten stiller med beredskapsteam mens rettssaken pågår.

Tilgjengelige

Både i bydelene og på Legevakten vil det være hjelpeapparat.

I rettslokalene vil Legevaktens ha personell som står klare for å hjelpe de berørte. Samme tilbud vild et være for de pårørende som samles på Grand Hotel.

LES ALT OM 22. JULI TERROREN HER

Bydelenes kontakttelefoner, som ble opprettet etter 22. juli, blir også åpnet igjen. Hit kan alle og enhver som kjenner at de trenger noen å prate med i forbindelse med terrorsaken, ringe.

– Jeg oppfordrer dem som har hatt kontakt med enten fastlege, psykologer eller annet helsepersonell, til å ta kontakt med disse. Rett og slett fordi de da har en person som kjenner deres situasjon. Og det er det beste, sier kommunal helsesjef, Åse Snåre.

Vanskelige detaljer

Legevakten i sentrum opprettholder normal beredskap og kan også hente personer fra rettslokalet hvis det skulle være nødvendig.

Selv om sinne er forventet, tror Sandvik at de fleste vil klare seg godt.

– I en rettssak er det jo slik at siktete står i fokus. Det vil komme opp detaljer som kan være vanskelig å forholde seg til. Det er mange som vil føle at det gjerningsmannen forteller er støtende, sier Sandvik.

– Etterlatte og pårørende får ikke komme til orde noe som kan gi seg utslag i sinne i etterkant. Selv om noen vil få reaksjoner vil de fleste klare seg godt, og vi skal være til stede og gi trygghet, sier Sandvik.

– Hamre i hjerterota

– Vi har et tett samarbeid med koordinatorene på Tinghuset, og helseberedskapen er nøye planlagt, forteller Snåre.

Både kontakttelefonene og den øvrige beredskapen på Legevakten vil være tilgjengelig gjennom alle de ti ukene rettssaken foregår.

– Det er helt nødvendig at vi er til stede. Det er mange som vil føle at det gjerningsmannen forteller er meningsløst. Og det er helt normalt å bli forbannet. Man kan jo kjenne etter selv, dersom det var ens eget barn som var involvert, da vil man nok kjenne at det hamrer i hjerte når gjerningsmannen forteller, sier Sandvik.

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Ingen spor etter Ingvar H. Rasmussen

Frøs ihjel utenfor egen dør

Frykter somalisk guttegjeng herjer Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.