RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Punktum ble satt

Et bredt flertall i bystyret valgte å si ja til at Rom Eiendom kan få bygge sin nye godsterminal på Nyland Syd.

OSLO RÅDHUS: Ap lyktes ikke å få flertall for å sende saken tilbake til byrådet. Dermed sto man overfor følgende valg. Enten si ja eller nei til Rom Eiendom sitt reguleringsforslag. Partiet la derfor frem en 6-punkts plan som forutsetning for å støtte terminalen. Denne "miljøpakken" fikk bred støtte fra Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og RV. SV og Venstre stemte mot. Slik lyder planen:
- Det skal raskt tas initiativ med sikte på å forskuttere E6-lokket.
- Statens vegvesen skal raskt sette i gang utrednings- og planarbeidet for E6-lokket.
- Det skal være vedtatt planer for trafikken mellom Alnabruterminalen og E6 (tunnel) før Nyland Syd er ferdigstilt.
- Det skal igangsettes et arbeid med tungtransportnett for Groruddalen.
- Trafikkskjerming i øvre del av Nedre Kalbakkvei.
- Midlertidige løsninger for trafikken omkring terminalen inntil permanente løsninger er etablert.
- Terminalområdet Nyland Syd forblir i offentlig eie.

Lurt grep

Arbeiderpartiet måtte gå flere runder med de andre partiene for å sanke støtte til sin plan. Rune Gerhardsen mener partiet har gjort et lurt grep.
- I reguleringssaker må man stemme enten ja eller nei. Da vi tapte voteringen om tilbakesendelse, kunne vi ikke bare lene oss tilbake. Hadde vi stemt ja til Nyland Syd i komiteen, hadde saken blitt vedtatt uten våre krav. Det store og viktige vi har fått til, er forskuttering av E6-lokket 10 år før tiden, sier Gerhardsen til Lokalavisen Groruddalen.
Det er byrådet som skal legge frem "miljøplanen" innen utgangen av året. I tillegg jobbes det inn mot regjeringsapparatet for å finne løsninger.

Nederlag

Nei til Nyland Syd har vært en av Groruddalen Miljøforums store fanesaker. Flertallet i Oslo bystyre valgte å gå motsatt vei. Miljøorganisasjonen går nå på et sviende nederlag. Leder Magnar Halse har følgende kommentar om utfallet.
- Jeg gir deg ingen kommentar. Jeg holder meg til kun én avis, og det er Akers Avis Groruddalen.
Flere lokallag av Arbeiderpartiet har støttet Groruddalen Miljøforums bastante nei-linje. Leder Olav Tønsberg i Alna Ap er blant de som har uttrykt sin skuffelse over vedtaket.

Bra for Groruddalen

Bjørn A. Lundberg, som både er forumsmedlem og bystyrepolitiker, satt plutselig i klemma.
- Dette har vært en krevende og omfattende prosess. Hadde SV stemt for å sende tilbake, hadde det blitt utfallet. Men jeg har god samvittighet for at jeg gjorde mitt beste for Groruddalens interesser, sier han.
Rune Gerhardsen forstår skuffelsen men mener bestemt at Groruddalen har kommet godt ut av det. 2/3 av planområdet på Nyland Syd settes av til utvidelse av Alnaparken. Et av kravene er sammenhengende sykkelsti fra Stovner til Bryn.
- Jeg advarer mot å bagatellisere det vi har fått til. Dette er kraftfulle greier som jeg knapt hadde drømt om at vi skulle få til. Det har gått få uker fra Oslopakke 3 ble lagt frem. Nå har vi fått et enstemmig bystyre som går inn for å forskuttere E6-lokket, avrunder Ap-politikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere