RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pus for allergikere


Maria N. Gjelsnes fra Nordstrand har endelig funnet en katt hun ikke blir allergisk av.
Maria N. Gjelsnes fra Nordstrand har endelig funnet en katt hun ikke blir allergisk av.
Nordstrandsjenta Maria N. Gjelsnes har endelig fått katt igjen etter at hun ble allergisk for noen år tilbake.

Nordstrand: Maria fikk rasekattene Harley og Waco da hun gikk i 9. klasse på Manglerud skole i 1992.

Jeg hadde anstrengelsesastma så jeg testet meg for allergi før jeg fikk kattene, og fikk vite at jeg ikke var allergisk, forteller den dyrekjære Nordstrandsjenta. Etter fire år begynte hun likevel å merke at hun fikk allergiske reaksjoner som tett nese og rennende øyne.

Jeg fikk allergimedisin, men den hjalp ikke, sier Maria og legger til at hun lenge prøvde å fortrenge at hun ble dårlig av pusene sine.

Jeg ville ikke innse det, jeg tenkte bare at det er vel ikke så farlig med litt tett nese.

Innså alvoret

Det gikk så langt til slutt at Maria fikk problemer med å puste og hun måtte til Legevakten for å få oksygenmaske.
Da innså jeg at jeg ikke kunne være sammen med pusekatter og at jeg måtte gi bort kjæledyrene mine. Det var selvsagt forferdelig trist. Jeg savnet dem for jeg synes katter beriker livet, forteller Maria.

Løsningen

Etter at Maria fikk seg samboer kom igjen tanken om at hun ønsket et kjæledyr. Da samboeren også er allergisk mot katter, var det i utgangspunktet en hund de hadde tenkt å anskaffe seg.

Jeg hadde hele tiden egentlig mest lyst på katt, men det hadde vi slått fra oss inntil vi så en liten artikkel i en avis, forteller Maria. I artikkelen stod det om den allergivennlige Sibirkatten, og Maria og hennes samboer ble nysgjerrige.

Jeg sjekket på nettet og fant en oppdretter i Telemark som jeg kontaktet.

Allergitesten

Maria forteller at man regner med at opptil 70 % av dem som reagerer på andre katter, ikke er allergiske mot Sibirkatten.

Men det anbefales at man tester seg likevel og det kan gjøres i ulike testhjem. Jeg og samboeren dro hjem til oppdretteren i Telemark annen påskedag i år og ingen av oss reagerte på kattene. Det var litt morsomt, for da vi var der var det en dame som hadde kommet helt fra USA for å hente en Sibirkatt. Det var andre katten hun henter i Norge og hun driver oppdrett selv i statene, forteller Maria og legger til at det ikke er så veldig mange oppdrettere av denne rasen.

Ventetiden

Maria og samboeren var så heldige at den ene katten hos oppdretteren i Telemark var gravid så da var veien til å bli katteeier igjen kort.

Min kattunge ble født i april og etter fødselen skulle hun være tolv uker hos moren sin før vi kunne ta henne med hjem. Det var en lang ventetid og gleden var store da vi endelig kunne hente lille Ruska, forteller Maria og legger til at hennes fødenavn egentlig var Glikeriia fra stamtavlen (N) Circumpolare.

Lite informasjon

Matmor beskriver den lille hunpusen Ruska som veldig nysgjerrig og sosial.

Hun vil være med på alt, og hun er veldig aktiv. Hun "snakker" og er selvsagt veldig søt. Nå tenker jeg på å skaffe meg en til, forteller Maria og legger til at hun synes det er lite informasjon om denne spesielle og allergivennlige katten.

Det var helt tilfeldig at jeg fant ut om Sibirkatten. Og jeg har jo drømt om å få katt igjen i mange år så det er fint hvis flere får vite om denne muligheten. Er man allergiker så kan man i hvert fall teste seg, sier Maria og legger til at man må regne med å betale en del for en sibirkatt.

De er ikke gratis disse kattene, men det gjelder jo for alle rasekatter. Og hun var verd hver krone, smiler den nybakte katteeier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere