RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Her får kattene kos og stell flere ganger daglig, lover pensjonateier Jenny Bjerge Hansen på Lønaas i Bærum.
– Her får kattene kos og stell flere ganger daglig, lover pensjonateier Jenny Bjerge Hansen på Lønaas i Bærum. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Pus i ferieparadis

Skal du bort i ferien, kan du booke plass til Mons – på pusepensjonat.

– Mrrrr.

En kjælen herre lener seg insisterende mot buksebeinet til matmor, og maler høylytt. To eldre gjester glipper dovent med smale øyne, mens en yngre ferienabo sender en buskete hale i givakt.

– Ta gjerne med et teppe hjemmefra, oppfordrer dyrepleier og kattepensjonateier Jenny Bjerge Hansen, og klør en murrende Mons rutinert bak øret.

– Så har katten med seg en kjent og trygg lukt på ferie. Da slår den seg fortere til ro.

Enkeltrom

Landets kattehoteller er i ferd med å fylles opp til ferien. Pusur og Lucifer skal tilbringe sommeren med Kokos og Cleopatra. Katter i alle fasonger – gamle og unge, sky og lekne – skal møtes på feriekoloni.

– Hos oss har kattene hvert sitt bur, med plass til mat og vann, eget toalett og soveplass, opplyser Jenny Bjerge Hansen på Lønaas i Bærum.

På Lønaas pensjonat sitter kattene innelukket i burene sine et par timer ved ankomst. Ellers står burdørene alltid åpne.

– Kattene kan spankulere fritt i fellesinnhegningen. De trives så godt sammen – de både koser og leker med hverandre, sier Bjerge Hansen, som alltid spør katteeieren om pusens lynne.

Gemyttlig

– I tillegg ser jeg an gemyttet selv, før jeg plasserer kattene i forskjellige «avdelinger», opplyser hun.

Yngre og lekne puser ferierer i samme innhegning. Katter som er eldre og roligere, eller sky, trives best med likesinnede i naboavdelingen.

– Det er ikke noe slåssing her, beroliger pensjonateier Bjerge Hansen og klapper en yppal frøken.

– Kattene trenger ikke krangle om revir – de vet jo at det er jeg som er sjefen her.

All-inclusive

Skal Pus innlosjeres på pensjonat, må du ut med mellom 100 og 200 kroner døgnet, avhengig av hvor du bor i landet. De fleste kattehoteller tilbyr fullpensjon.

– Her er alt inkludert i prisen – både stell og mat. Kattene har alltid tilgang på vann og tørrfôr. I tillegg får de fisk to ganger i uka, opplyser Jenny Bjerge Hansen på Lønaas.

Pensjonatvertinnen kan dessuten opplyse at alle pusene får kos og godord – flere ganger daglig.

– Og så sjekker vi at alt er i orden – selvfølgelig. Skulle pus bli syk, har vi god kontakt med veterinær, opplyser Bjerge Hansen, og tilføyer:

– Men den kostnaden kommer i tilfelle utenom fastprisen.

Helseattest

Før Felix og Gråpus drar på hotellferie, må de være friske og ha helsepapirene i orden.

– Både katter og hunder må vaksineres før de tar inn på pensjonat, sier veterinær Linda Moore-Carlsen hos PetVett i Oslo.

Katter må vaksineres mot smittsomme sykdommer som kattepest, katteinfluensa, øyekatarr og bukhinnebetennelse før de tilbringer sommeren med feline feriekamerater.

– Det må ikke være over et år siden vaksinen er satt, og ikke under en uke før pensjonatoppholdet starter, opplyser veterinær Moore-Carlsen

– Så holder både din og de andre kattene seg friske i ferien.

Sjekk stedet

Alle dyrepensjonater skal være godkjent av Mattilsynet, og her finnes strenge regler for alt fra hygiene og stell til burstørrelse og innredning.

– Sjekk at dyrehotellet er godkjent. Og ta gjerne en tur til pensjonatet på forhånd, og se om det virker ok, oppfordrer veterinær Linda Moore-Carlsen.

– Snakk med eierne, og se at det er rent og pent på hotellet. Og hør hvor mange dyr de tar inn, det kan bli veldig fullt, tipser hun.

Se hvor det er kattepensjonat i Oslo og omegn

Stedbundne

Drar du regelmessig på ferie, kan du dessuten vurdere å bruke samme pensjonat hver gang.

– Katter er veldig stedbundne. Har de tilbrakt en ferie på pensjonatet tidligere, vil de raskt kjenne igjen stedet, og dermed slå seg fort til ro, forklarer veterinæren.

– Og det kan jo være betryggende – både for katt og eier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere