*Nettavisen* Nyheter.

Pusser opp for østafrikanere som sliter

Her er gården som ligger vegg-i-vegg med Nordic Black Theatre. Foto: Foto: Marion Juliussen

Kirkens Bymisjon pusser nå opp gården på hjørnet av Hollendergata og Grønlandsleiret. I september åpnes dørene for vanskeligstilte østafrikanere som trenger hjelp og støtte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jarl Solberg ser frem til samarbeidet med sin nye nabo. FOTO: MARION JULIUSSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

Marit Nybø i et kreativt øyeblikk. FOTO: PRIVAT

GRØNLAND: Kirkens Bymisjon har fortsatt hjertet sitt midt i byen og vil tilby hjelp der folk er og lever livene sine. Denne gangen midt på Grønland, og gruppa de inviterer inn i den gamle bygården er vanskeligstilte østafrikanere og andre som trenger bolig, fellesskap og oppfølging.

Del på Facebook

Marit Nybø er daglig leder i Bymisjonens Boligsatsing (BYBO). Hun forteller at dette ikke handler om en vanlig boligformidling, men at det er et tilbud til mennesker som trenger en god og trygg bosituasjon hvor de også kan få den hjelpen de trenger.

I tillegg skal de ha en kafé i huset som skal være åpen for alle, og hvor det skal satses på informasjon og kulturarrangementer i samarbeid med andre i området.

Negativ oppmerksomhet

Hvor lurt er det å legge et slikt tilbud akkurat her, hvor omsetning og bruk av rusmidler skjer rett utenfor døra?

– Rus er det overalt i sentrum. Vi tenker omvendt. Denne gruppa får 90 prosent negativ oppmerksomhet, sier Nybø og forklarer at Kirkens Bymisjon heller vil alminneliggjøre mennesker som sliter, fremfor å opprettholde annerledesheten ved å flytte dem vekk fra der de har tilhørighet.

– Ved å se på dem som folk med de samme grunnleggende behovene som alle andre vil også disse menneskene få en mulighet til å mestre livene sine. Og ikke minst, kanskje få bruke mer av sine personlige ressurser. Noe som kan komme hele området til gode.

– Et løft for bydelen

Østafrikanerne har sterk tilhørighet på Grønland. Det er deres kjerneområde med moské, forsamlingslokaler, klubber, kaféer og etter hvert et voksende antall butikker som drives av somaliere og etiopere.

Dette gir gården en unik plassering, mener bymisjonen som satser på at tilbudet skal bli et viktig alternativ i miljøet.

– Dette stedet kan fort bli merkbart på Grønland og bli et skikkelig løft for bydelen, sier Nybø.

Nordic Black Theatre

– Dette er spennende! Vi satser på kvalitet og etablerer noe nytt. Det er mange muligheter, blant annet skal vi samarbeide med Nordic Black Theatre som ligger vegg-i-vegg.

– Det er hyggelig at Kirkens Bymisjon vil ha oss med på dette, sier Jarl Solberg, administrativ leder på Nordic Black Theatre.

Teateret som tidligere holdt til på båten MS Innvik flyttet til Hollendergata i januar i år.

– Bymisjonen jobber opp mot et flerkulturelt miljø slik vi også gjør. Nå er vi inne i en kreativ prosess med dem hvor vi skal finne ut hvordan vi skal jobbe for å utvikle kunst, kultur og et levende miljø, sier han.

På samme gatehjørne

Solberg er enig med bymisjonen i at huset deres har en perfekt beliggenhet til det formålet de har.

Han mener også at det er unike muligheter med disse to husene side ved side og syns Kirkens Bymisjon er flinke til å tenke nytt og kreativt.

– Nå skal vi være på samme gatehjørne! Det er fint at to virksomheter med ulikt trosgrunnlag, men med andre viktige felles verdier, kan jobbe sammen om dette.

– Bruk oss!

– Vi har begge et utgangspunkt hvor det kommersielle ikke er drivkraften, slik det er så mye av ellers i gatene..

– Vi vil skape et åpent, inkluderende og spennende miljø, sier Solberg som trives på det flerkulturelle Grønland, “mer midt i verden”, som han sa da Østkantavisa møtte ham på åpningsfesten i januar.

Teateret har et allsidig reportoir med konserter og forestillinger og holder åpent hver dag og kveld, med enkel servering og godt drikke.

Han gjentar oppfordringen han kom med i januar:

– Bruk oss, vi er også åpne for improviserte bidrag. Her er det bare å komme, alle er velkommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.