RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Puster liv i gamle viser fra østkanten


østkantviser: Randi Kveine og Gisle Erlien framførte historieformidlende viser på Månefisken. Foto: Kaja Stabursvik
østkantviser: Randi Kveine og Gisle Erlien framførte historieformidlende viser på Månefisken. Foto: Kaja Stabursvik Foto: Foto: Kaja Stabursvik
Stinn brakke og historieformid-lende viseperler fra østkanten fylte Månefisken da Aftenposten inviterte til elvevandring og kabaret.

SAGENE: I forbindelse med lanseringen av Leif Gjerlands bok «Østkanten: historien om en livskraftig byutvikling», hadde Aftenposten invitert til en times lang elvevandring guidet av Gjerland selv, etterfulgt av underholdning i form av historieformidlende viser om og fra Østkanten på en av Akerselvas gode naboer, Månefisken.

Viser fra Østkanten

Etter en time ute i den kalde høstkvelden, rant det inn med 200 kalde vandrere, klare for å la seg underholdes av Randi Kveine og Gisle Erlien og deres «Østkantcabaret». Duoen, populært kalt GiRa har lang fartstid innenfor den historieformidlende visetradisjonen, der de formidler kjente og ukjente viser om Oslo. Dette var første gang de fremførte «Østkantcabareten» som forøvrig var spesielt designet for arrangementet på Månefisken. Østkantcabareten er en lett og flyttbar cabaret som kan bestilles og settes opp hvor som helst i Oslo, også på beste vestkant.

Ambassadører

I en drøy time ble de 200 gjestene tatt med på en reise tilbake i tid, inn i bakgårder, stuer og smug øst for Akerselva, stødig geleidet av GiRa og pianisten Jan Robert Lund. Publikum så ut til å sette stor pris på underholdningen der de satt med ørene på stilk for å få med seg tekstene i visene. Det synes Kveine er moro.

– Vi merker at folk sitter og lytter aktivt når vi spiller fordi de vil ha med seg historiene, sier Kveine. Hun forteller at duoen er opptatt av å formidle historiene i historien innenfor en sjanger som stadig tynnes ut i rekkene.

– Det er få som gjør dette stoffet live, så vi føler oss litt som ambassadører. Jo flere som spiller, jo bedre. Det er viktig å holde liv i visene, sier Kveine.

Selv om majoriteten av publikum på Månefisken hadde passert 30, var det allikevel flere yngre til stede. Kveine forteller at duoen har god erfaring med formidling, nettopp til de yngre.

– Vi merker at yngre generasjoner synes det er gøy å høre visene vi spiller, sier Kveine. Hun forteller også at duoen har blitt brukt som ledd i historieundervisning for tillitsvalgte på LO-skolen, noe som viser at det er mange som ser viktigheten av å ta vare på visene som i årevis har blitt formidlet via folkemunne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere