RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pyton hobby kan bli lov


– Kongepyton og kongeboa (bildet) er blant herptilartene som vurderes tillatt. Denne babyen blir to-tre meter lang når den er utvokst, sier Camilla Bjerke hos Oslo Reptilpark.
– Kongepyton og kongeboa (bildet) er blant herptilartene som vurderes tillatt. Denne babyen blir to-tre meter lang når den er utvokst, sier Camilla Bjerke hos Oslo Reptilpark. Foto: ALLE FOTO: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)
Det forbudt å holde slanger, øgler og frosker i Norge. Men regelverket vurderes.

– Dette er en kongepyton, sier Camilla Bjerke, og løfter en buktende kveil forsiktig ut av terrariet hos Oslo Reptilpark.

Det skjellkledde dyret åler seg rundt slangepasserens bare armer, mens det sender ut en kløyvd tunge for å lukte på omgivelsene. Med ett løfter kvelerslangen hodet og stirrer rett mot oss – uten å blunke. Har den fått ferten av mat?

– Den er ikke farlig, beroliger Bjerke leende.

– Den spiser bare en bitte liten mus i uka, og den greier ikke kvele noe særlig større heller, forsikrer hun. Mens vi står så rolig vi bare kan.

Verken truende eller truede

Kongepyton er en av flere herptiler (krypdyr og amfibier, journ.anm.) som nå vurderes tillatt som hobbydyr i Norge.

Som eneste europeiske land er det i dag forbudt for privatpersoner å holde herptiler i Norge, men til entusiastenes glede er lovverket under utredning.

– Arter som er aggressive, giftige eller for eksempel blir uhåndterlig store, vil det nok ikke bli lov å ha. Det samme gjelder truede arter, eller dyr som kan etablere seg i norsk natur, påpeker Camilla Bjerke.

– Men mange herptiler er verken truende eller truede, sier hun, og klapper en dorsk skjeggagam kjærlig på ryggen.

Kan ikke være farlige

Artene som overveies å bli lovlige som hobbydyr av Mattilsynet, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, er hentet fra «positivlista» til Norsk Herpetologisk Forening (NHF). Positivlista omfatter cirka tretti arter som foreningen mener bør kunne holdes i Norge.

Ifølge formannen hos NHF, Stein Ivar Ramberg, er kriteriene at dyra verken er farlige eller har potensial for å etablere seg i naturen, samt at dyra har naturlige behov som er relativt enkle å tilfredstille i et terrarium.

– Når Mattilsynet i nær framtid kommer med et utkast til ny forskrift, tipper jeg at de aller mest egnede artene, som skjeggagam, leopardgekko, kornsnok og kongepyton, blir foreslått lov å holde, sier Ramberg.

– Men vi håper jo at alle artene på lista tillates. Det er ingen logikk i at man har lov til å ha eksotisk fugl eller fisk, eller giftige skorpioner for den saks skyld, mens det er ulovlig å ha en helt ufarlig og lettholdt kongepyton, mener herptilentusiasten.

100 000 ulovlige reptiler

Selv om er forbudt å holde herptiler i Norge i dag, finnes det ifølge zoobransjen om lag 100.000 ulovlige reptiler og amfibier i landet. Men i stedet for å begå lovbrudd kan du søke dispensasjon fra forbudet.

– Du kan få dispensasjon fra regelverket hvis du kan dokumentere for eksempel astma eller allergi mot pels og fjær, opplyser Stein Ivar Ramberg.

Formannen i Norsk Herpetologisk forening har en eldre dispensasjon til å holde Boa constrictor, og har to eksemplarer på rundt tre meter i heimen. I dag er det imidlertid enklest å få tillatelse til å ha skilpadder.

– Praksis i dag er at man får dispensasjon til å ha gresk landskilpadde, og ikke noe særlig annet. Men det finnes herptilarter som både er lettere å holde og som er bedre egnet med hensyn til dyrevelferd, mener krypdyrspesialisten og humrer:

– Men skilpaddene ansees kanskje som «søtere» enn en del andre herptiler?

Slik søker du dispensasjon for å holde herptiler

* Opplys om hvilken art du søker om å ha, gjerne også med artens latinske navn.

* Beskriv hvordan terrariet skal være, og hva slags mat dyret trenger.

* Begrunn hvorfor du ønsker å holde herptiler, og dokumenter eventuell astma/allergi mot pelsdyr.

* Du må også søke om dispensasjon for å innføre herptiler til Norge. Sørg for å ha papirene i orden når du krysser grensen!

* Søknaden sendes til Mattilsynets regionkontor der du bor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere