RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UNIKE: Avdelingsdirektør Øyvind Ødegaard hos Riksarkivet mener dokumentene Frank Alm Haugen fant på et loft på Høyenhall er spennende og inneholder ting de ikke har fra før.
UNIKE: Avdelingsdirektør Øyvind Ødegaard hos Riksarkivet mener dokumentene Frank Alm Haugen fant på et loft på Høyenhall er spennende og inneholder ting de ikke har fra før. Foto: ALLE FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Quisling-dokumentene er kommet hjem

Quisling-avhørene som ble funnet på et loft på Høyenhall er nå trygt bevart blant Riksarkivets 150.000 hyllemeter med dokumenter.

KRINGSJÅ: Riksarkivet har i noen uker hatt takserer Frank Alm Haugens Quisling-dokumenter til vurdering.

De har ikke i detalj gått igjennom og sjekket hva de har fra før, men avdelingsdirektør Øyvind Ødegaard i Riksarkivet konstaterer at noe av materialet er unikt.– Dette er veldig spennende. Her er det nok mye vi ikke har. Avhør og vitneforklaringer fra sentrale aktører ligger nok i Landssvikarkivet, men de håndskrevne egenerklæringer gjort fra cella er trolig mer unike. Det samme er Hagelins redegjørelse for sine slektninger. Dokumentene belyser også en tjenestemanns virke, sier Ødegaard.

I trygge hender

Hagelin-dokumentet var neppe relevant for landssvikoppgjøret og ligger derfor neppe i arkivet fra før.

Professor Hans Fredrik Dahl har tidligere uttalt at disse dokumentene trolig er unike og kan kaste lys over Hagelin.

To forfattere er i gang med biografier om Albert Hagelin og bør være svært interessert i disse dokumentene da de inneholder mye informasjon om den noe mystiske Hagelin som først kom til Norge i krigsdagene.

Dokumentene har stor samlerverdi, blant annet med originale signaturer av landssvikerne Quisling, Hagelin og Sverre Riisnæs.

– Det er viktig for meg at dokumentene nå er kommet i trygge hender. Det finnes så mye der ute hos folk som burde vært her, sier takserer Alm Haugen som er på ukentlig skattejakt i Oslo.

LES OGSÅ: Vil sikre flere skatter

Noe privat

Mappen, som inneholder 81 dokumenter og mer enn 300 sider, blir trolig splittet opp. Dokumentene som er av privat karakter og dokumenterer konstabelens utdannelse, arbeidsinstrukser og private brev fra Sverige under krigen, havner i privatarkivet til Riksarkivet.

– Det er ikke eksklusivt statlig materiale. Vi kommer til å skille dette og legge det vi opplever som privat i et arkiv, mens det øvrige blir lagt i landssvikarkivets diversedel, sier Ødegaard.

Har kommet hjem

Hvorfor dokumentene havnet på et loft på Høyenhall er ukjent, med Ødegaard er klar på at de nå har kommet til sitt rettmessige «hjem».

– Han burde ikke tatt dem med hjem eller oppbevart dem der til sin død. Disse dokumentene hører hjemme her, konstaterer han.

Dokumentene skal nå registreres og tilgjengeliggjøres.

– Folk kommer til å kikke på dette, sier Ødegaard og viser til at Riksarkivets 6–7000 årlige besøkende.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere