RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Quizmesteren


Jeg har alltid vært opptatt av å finne ut av ting, sier quizforfatter Øystein Kramer-JohansenFOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Jeg har alltid vært opptatt av å finne ut av ting, sier quizforfatter Øystein Kramer-JohansenFOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
For Øystein Kramer- Johansen blir det ingen påske uten.

OSLO ØST: – En perfekt påske innholder tid med familie og venner, lammestek, rødvin og selvfølgelig quiz, sier, Øystein Kramer-Johansen.

Et ikke overraskende svar, med tanke på hans 15 år lange erfaring som quizforfatter.

– Da jeg var liten ble jeg diska av fetteren min i en spørrekonkurranse vi hadde. Han mente jeg hadde pugga en spørrebok. Det var nok ikke så langt fra sannheten, ler han.

Spørrebok og kosetime

Sagenemannen er nå ute med sin tredje quizbok. Denne gangen skal hele familien til pers med «Familiequiz».

– Jeg har lest på nett og sett på barne-tv for å finne ut hva som rører seg av underholdning for små barn. Dessuten har jeg snakket med kolleger og venner som har barn så jeg skulle være godt rustet til den delen av spørsmålene, sier Kramer-Johansen.

Den store quiz-interessen fikk han allerede i 8-9-års-alderen, da Kvitt eller dobbelt var obligatorisk lørdagsunderholdning i de fleste norske hjem.

– Da var blant annet vinter-OL et tema, noe jeg selv hadde stor interesse for og syns var kjempegøy å se på. Ikke minst var det stas med kosetime før påske. Da var det alltid noen som hadde med spørrebok, mimrer forfatteren.

Skrev for Jeopardy

Quizkarrieren starta for alvor da han som 20-åring ble en av de yngste til å skrive spørsmål for det populære spørreprogrammet Jeopardy!. I starten gikk det med en del videokassetter på å ta opp episodene.

– Det var veldig stas første gang jeg så ett av mine spørsmål på skjermen. I én episode var det en kamerat fra videregående som fikk et av de jeg hadde laget. Heldigvis røk han ikke ut på det, sier Kramer-Johansen.

Variasjon er viktig

Dersom du skulle støte på denne mannen og komme i prat med ham noen gang, er det ikke uteukket at han raskt får en ny idé til å lage quiz nettopp på grunn av deg.

– Jeg kan få ideer til en ny quiz når som helst. Hvis jeg får vite hvor folk er fra, hender det ofte at jeg lager en egen kategori med spørsmål fra nettopp det stedet, forteller han ivrig og understreker at en god quiz bør ha ulik vanskelighetsgrad og varierte temaer.

Kramer-Johansen har også en klar formening om hva som ikke egner seg i en quiz.

– Det er ikke bra å ha spørsmål der det finnes flere svaralternativer. Hva heter Dronning Elisabeths sønn, er for eksempel et meningsløst spørsmål, ettersom hun har tre sønner.

Deilig å slå nabobordet

Selv om mye av fritida har gått med på å skrive quizbok den siste tida, er ikke Kramer-Johansen fremmed for å ta seg en tur ut iblant på, ja nettopp: Quiz.

– Jeg får til og med noen mailer og telefoner innimellom der folk ber meg om å steppe inn på laget deres hvis noen har blitt syke. Tidligere var jeg mye på Shamrocks fordi det var rett ved der jeg jobbet før og vi er fortsatt en gjeng på 4 - 5 stykker som enten går der eller på O'Reillys, forteller han og legger til med en lurt smil:

– Det er fortsatt like deilig hvis man klarer å slå nabobordet!

Test dine kunnskaper om Oslos østkant i Øystein Kramer-Johansens quiz i Østkantavisas påskenummer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere