RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røa-indieanere klare for Europa


Fra venstre: Tore Løchstøer Hauge, Håkon Hagen, Einar Stubhaug og Johan Rogge Loennecken. Foto: Nils Kristian Thompson Eikeland
Fra venstre: Tore Løchstøer Hauge, Håkon Hagen, Einar Stubhaug og Johan Rogge Loennecken. Foto: Nils Kristian Thompson Eikeland
Da de la fotballen på hylla, bestemte de seg for å starte band. Og i våres ble Røa-guttene i Hiawata! B-listet på P3.

SENTRUM: - Det er nok mange band som øver mer enn oss, vi øver én gang i uka, sier gitarist Håkon Hagen (29).

- Ganske heldige

Det er langt fra fotballbanen på Røa til rockebulen Revolver i Møllergata, et yndet sted blant Oslos musikkelskere. På Røa-banen ble Hiawata!-guttene trent av trommisen i Raga Rockers. På Revolver har de flere ganger spilt for stinn brakke. Og det er tydelig at Hiawata! er godt kjent blant de ansatte. Lystig indiepop fyller luften når bartenderen setter på bandets nyeste plate "These boys and this band is all I know!", spådd av flere anmeldere til å bli årets sommeralbum.

- Vi har vært ganske heldige, sier gitarist Johan Rogge Loennecken (29).

- Men med fare for å høres arrogant ut, føler jeg at vi har noe bra, sier vokalist Tore Løchstøer Hauge (28).

Han understreker at musikken er langt mer enn bare en hobby, selv om alle jobber fulltid ved siden av.

Tre år - tre utgivelser

Hiawata! startet opp i 2004. I tillegg til de tre Røa-guttene består bandet av Are Volmert Sørensen og Einar Stubhaug. De siste tre årene har de gitt ut tre utgivelser, én hver vår.

Blant høydepunktene hittil står Øya-opptreden i 2007, å bli intervjuet av et "obskurt asiatisk nettsted", samt at den nyeste singelen "Valley Boys" ble B-listet på P3 i mars. Med på laget har de også fått med seg forbildet: musiker og produsent Kenneth Ishak, kjent blant annet fra bandet Beezewax.

Se videoen til Valley Boys her

- Det føles jo naturlig nå, men det er veldig morsomt å lage en plate sammen med en fyr du har sett opp til, sier Håkon.

Ikke bare lystig

Det er vanskelig å hate den gitarbaserte popmusikken med et hint av 80- og 90-tall, og bandet har blitt hyllet for den sommerlige gladmusikken. Litt lett, mener noen anmeldere. Tore, en av bandets låtskrivere, er ikke helt enig.

- En lystig låt kan i bunn og grunn være like trist som en hard låt. Selv om den er cathcy, betyr det ikke at den bare er lett, sier han.

- Vi prøver å ikke gjøre det så komplisert. Ikke for glatt, men heller ikke for rufsete, sier Håkon.

En hyllest til Røa

Tekstene handler om hjerte og smerte, og mye er selvopplevd. Den siste platen er forstadsinfluert, og hele låt nummer tre er en hyllest til Røa.

Også navnet har røtter fra Røa og guttenes barndomstid. Da de gikk på barneskolen var de nemlig en guttegjeng som kalte seg Hiawata, som gikk på epleslang og gjorde andre uskyldige barnestreker. Morsomme ordspill allá indie-anere er altså en ren tilfeldighet.

- Noen kommer med indianerfjær på når vi spiller konsert, men det er bare en morsom greie, sier Tore.

For gamle til å gi alt

"Valley Boys" ble lagt ut for gratis nedlasting på nettet. Guttene i Hiawata! betrakter nemlig ikke nødvendigvis fildeling som noe negativt, selv om de ideelt sett vil selge flest mulig album.

- For oss som ikke lever av musikken, er det bare kult å bli hørt, sier Johan.

De betrakter seg selv nemlig som for gamle til å gi alt for musikken.

- Er man fra Røa og har litt sunn fornuft, blir det vanskelig å bare si opp jobben og reise rundt med bandet, sier Tore.

- Men det hadde vært morsomt å være der hvor vi er nå for ti år siden, sier Håkon.

Aktiv sommer

Bandmedlemmene kan ikke røpe alt for mye av sommerens planer, men den blir trolig aktiv. I helgen spilte de på Musikkens Dag, og 19. juli skal de ha sommerkonsert på Last Train. De utelukker heller ikke at det blir noen festivalopptredener.

Til høsten prøver de å få til en England-turné, og neste vår kommer de forhåpentligvis ut med oppfølgeren til EP'en Blacks on Blondes fra 2008.

Og blir de invitert, er det ikke umulig at Hiawata! stiller opp til konsert på Hovseter-klubben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere