Rå kamp om rekkehusene

Carl-Petter Udvang og Anette Aukrust ønsker seg en hageflekk til datteren Live Milea (1).

Carl-Petter Udvang og Anette Aukrust ønsker seg en hageflekk til datteren Live Milea (1). Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

«Alle» vil ha rekkehus. Men det er altfor få av dem. Barnefamilier med normale inntekter taper i kampen.

Rekkehus som trenger oppussing går gjerne for én millioner over takst. Og det er ikke bare i Oslo prisene ender skyhøyt over takst. Foto: Foto: Aktiv Eiendomsmegling

Camilla Melhus Rolstad med datteren Alba (3) skriver seg på listen over interesserte, men frykter samtidig at også dette rekkehuset vil gå millionhøyt over takst. Bak mannen Roy Rolstad, med minstemann Melvin (1) på armen. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Prisøkningen på delte boliger har vært størst i Trondheim og Nord-Norge det siste året. Dette rekkehuset på Jakobsli i Trondheim gikk nylig for 3.250.000 kroner – 300.000 kroner over takst. Foto: Foto: Heimdal Eiendomsformidling

– Man blir rimelig motløs når man kommer på visningene nå, sier Roy Rolstad og gjør en oppgitt håndbevegelse rundt seg.

Rundt ham, kona Camilla Melhus Rolstad og barna Alba (3) og Melvin (1) vrimler det av mennesker. Alle er de på visning på et 87 m² stort rekkehus på Lambertseter i Oslo med en prisantydning på 3.290.000.

I løpet av den ene timen med visning tråkker rundt 60 personer seg rundt i det typiske 1950-talls rekkehuset med mange små rom fordelt på tre plan, og som verken kan lokke med nytt bad eller kjøkken.

Én millioner over takst

Ekteparet har jaktet på rekkehus siden i sommer, men opplever at alle går langt over takst.

– Vi har sett på flere rekkehus som har gått rundt en million over takst, da føles det ganske håpløst, fastslår Camilla Melhus Rolstad.

De er ikke de eneste frustrerte på visningen denne ettermiddagen. Carl-Petter Udvang og Anette Aukrust har tatt med seg datteren Live Milea (1), som henger søvnig over mammas skulder.

– Vi lurer på hvilke småbarnsforeldre som egentlig har råd til disse rekkehusene. Det siste vi kikket på, gikk for 4,8 millioner kroner.

– Taksten var på 3,8 millioner, forteller Udvang og himler med øynene.

Over hele landet

Avisene har i hele høst meldt om ville budrunder på rekkehus og priser millionhøyt over takst, spesielt i og rundt Oslo.

Men også andre steder i landet har rekkehus og delte boliger hatt en stor prisøkning.

Det siste året har denne boligtypen økt mer enn både leiligheter og eneboliger, med et landsgjennomsnitt på 7,7 prosent økning fra samme periode i fjor.

Siden 2005 har prisen på delte boliger steget med over 42 prosent. Til sammenligning steg leiligheter med 34,5 prosent og eneboliger med 39 prosent.

Det siste året har delte boliger økt med 9-10 prosent både i Oslo, Akershus, Hordaland og Rogaland. Den største prisøkningen har imidlertid vært i Trøndelag og Nord-Norge, med 11-12 prosent.

– Hos oss begynner nå kvadratmeterprisen for rekkehus og delte boliger å nærme seg eneboliger, forteller leder i Trøndelag Eiendomsmeglerforening Morten Børge Müller.

Han forteller at det vanlige nå er at alle rekkehus går 300.-400.000 kroner over takst.

Trend med rekkehus

Finn Tveter, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener det er to momenter som gjør at det er akkurat de delte boligene som øker mest.

– Det første er prisen. Eneboligene er blitt altfor dyre for folk flest, det samme er de store sentrumsnære leilighetene. Dermed kommer presset fra to kanter, både fra dem som helst ville ha bodd i enebolig, og fra dem som helst ville ha bodd i en stor sentrumsleilighet.

– Den andre årsaken er en trend med at mange ønsker å bruke mindre tid på vedlikehold og på hagestell, samtidig som man vil ha en liten grønn flekk. Da er rekkehus et godt alternativ.

– Det er også en veldig sosial og barnevennlig boform som mange trives med, fastslår Tveter.

Bygges for lite

Presset på rekkehusene forsterkes av at det ikke finnes så mange av dem. På landsbasis er det den boligtypen det er minst av. De siste årene har entreprenørene prioritert små sentrumsnære leiligheter.

Tveter mener både kommunene og entreprenørene må ta sin del av ansvaret for situasjonen.

– Når vanlige barnefamilier ikke lenger har råd til vanlige familieboliger, så har boligplanleggingen vært for dårlig, sier Tveter.

– Samtidig ser vi at mange er fryktelig kresne på hvor de vil bo. Folk flest kunne med hell ha utvidet søket sitt.

– Alle undersøkelser viser at folk blir veldig fornøyd med bostedet sitt selv når det ikke egentlig var der de ville bo i utgangspunktet, forteller han.

– Tenker de ikke på renta?

Etter endt visning på Lambertseter kan eiendomsmegler Stian Larsen i Aktiv Eiendomsmegling telle opp over 20 interesserte på liste, 35 utdelte prospekter og rundt 60 personer innom på den første av to visninger.

– Det ligger an til at vi kan få en god pris på dette rekkehuset, sier han.

To dager etter får han rett: Prisen endte på 4.010.000 kroner – 710.000 kroner over takst.

En av de mange som var innom visningen, Roger Martinsen, mener utviklingen er skremmende.

– Jeg tenker tilbake på 1990-tallet med 13 prosent rente. Jeg lurer på om de som legger inn de høye budene nå for tiden, har tatt høyde for at renta kan øke igjen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag