RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Råder FN om vold mot barn

Frogner-kvinnen Ann-Kristin Vervik er valgt ut som en av ni internasjonale råd-givere for FNs uavhengige ekspert på vold mot barn, Paulo Pinheiro. Det er ikke lenge siden hun ble valgt ut, som Norges representant i rådet.

FROGNER/GRENSEN: Ann-Kristin Vervik startet sin karriere i Plan i Vest- Afrika. Her jobbet hun som koordinator for barns rettigheter i Burkina Faso. Etter et og et halvt år kom hun tilbake til Norge og begynte å jobbe som rådgiver for barns rettigheter på Plans kontor i Grensen. Dette er seks år siden. Nå skal Frogner-kvinnen praktisere på internasjonalt plan, sammen med åtte andre, for å fronte studien "Vold mot barn". Studien ble lansert i fjor, etter fire års arbeid, hvor 133 stater deltok i undersøkelsen, samt at barn fikk fortelle sin historie. Rådet skal jobbe aktivt opp mot studien for å bedre problemene som ble avdekket.

Tallene fra denne studien var sjokkerende, og den viser at vold innenfor familier er utbredt, både blant rike og fattige. Vold, trakassering og misbruk skjer overalt og som regel er det viktige voksenpersoner i et barns liv som utøver misbruket, sier Vervik.

Studien viser at 150 millioner jenter og 73 millioner gutter er voldtatt eller misbrukt, vold som straff i familier er utbredt overalt, 126 millioner barnearbeidere utsettes for vold av sjefen, barn i institusjoner lever vanskelig og at de ansatte ofte er ansvarlige for tortur, misbruk, isolasjon og vold.


Voldelig avstraffelse

I tillegg til å jobbe forberedende mot rådets første møte i juni, jobbes det også blant annet med å få land til å lovfeste et forbud mot all slags utøvelse av vold. Dette er det ikke alle som går med på. England, Karibien og Singapore er noen av landene som ikke ønsker å forby all voldelig avstraffelse.

Under fjorårets generalforsamlingen reiste Singapores representant seg og sa at å forby all vold var de helt imot. Det var ganske spesielt, som regel ytrer man sånne ting før forhandlinger, ikke under generalforsamlingen, forteller Vervik.

Norge jobber nå med å få dette lovfestet og Vervik håper at flere land vil følge på, ved hjelp fra litt press fra landene som skal lovfeste dette.

Voksne er mer lovbeskyttet enn barn, det er viktig at barna ikke blir sett på som minimennesker, men at de også blir beskyttet av loven


Handlingsplan

Vi skal utrede en handlingsplan for de kommende månedene etter møtet den første uken i juni, forteller Vervik.

Rådet består av representanter fra frivillige organisasjoner. Vervik er den eneste fra Norden, noe hun synes er spennende.

Ved å jobbe med dette føler jeg at jeg er med på noe viktig. Vi skal jobbe aktivt mot beslutningstagninger FN gjør på internasjonalt nivå. Studien kartla problemene, nå er det rådet som skal utrede hvordan grupper i FN kan jobbe med disse, forklarer hun.

Under høstens generalforsamling i FN skal handlingsplanen fra rådet presenteres.

Jeg har jo fulgt denne studien, og jeg har lært mye. Det er blitt avdekket mye sjokkerende, og mye har gitt meg en ny dimensjon. Det viser seg at det er underliggende årsaker til volden, og det er som regel maktmisbruk og diskriminering, sier Vervik.


Rituelle innblikk

Vervik tror at mye av løsningene ligger i forskning og innblikk, i tillegg til at diskriminering må linkes sammen med voldsproblemene. I Afrika viser det seg at det er kvinnene i familien som er de verste på mishandling.

De har omsorgsansvaret for barna. Ofte har kvinner blitt diskriminert fra dag én og derfor blitt mishandlet av sin mann. Hun tar det utover barna. Vold går ut over barns selvtillit og utviklingsevner, spesielt når det er så sosialt akseptert, forteller Vervik, men hun poengterer at i Afrika har det vært veldig gode og positive tilbakemeldinger om å lovfeste forbud mot all vold.

Å få innblikk er en viktig del av prosessen. I mange grupper er det ulike ritualer gjennom livet som enkelte vet for lite om.

Det finnes ritualer som vi vet så lite om at vi ikke vet hva de går ut på. Men etter denne studien kom frem, vet vi at det er mye som skjer under disse, sier hun.

Informasjon til barn om deres rettighet er også et viktig monument, slik at de vet at de ikke skal finne seg i å bli behandlet med vold.


Avdekket problem

I Norge er skjult vold problemet. Som regel er det den psykiske volden som skjer her til lands. Vervik foreslår anonyme undersøkelser og oppfordringer.

Det er vanskelig å avdekke problemet siden det er så skjult. Derfor er det også viktig at man har et tilbud til de unge som står frem. Man kan ikke bare legge opp til tryggheten for at barn skal fortelle, et tilbud i ettertid er viktig, mener hun.

Barna representerer halve verdens befolkning, man skal ikke spare penger når de kommer til barn. Vold mot barn- jobbingen må integreres i alt det FN driver med og menneskerådet må ta med seg studien i sitt arbeid. Paulo Pinheiro fikk avdekket et samfunnsproblem på alle nivåer i verden med denne undersøkelsen, alle har et ansvar, sier hun.

Verviks stilling er en "Open ended"-stilling, det vil si at den ikke er tidsbestemt.

Jeg kan jobbe her til jeg dør, smiler hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere