RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Radon er en farlig inntrenger


Slike bokser med sporfilm plasseres i boligen i minst to måneder før de sendes til analyse. Foto: Gammadata.
Slike bokser med sporfilm plasseres i boligen i minst to måneder før de sendes til analyse. Foto: Gammadata.
Helse- og velferdsetaten og Statens strålevern er klare i sin tale: Mål radonverdien i din bolig.

NORDSTRAND: Flere lesere har henvendt seg til Nordstrands Blad etter å ha blitt oppsøkt av dørselgere som tilbyr radonmålinger og eventuelle tiltak for å redusere verdiene. Flere er usikre på om det er nødvendig å foreta en slik måling.

Helse- og velferdsetaten (HEV) gjennomførte en kampanje i 2008/2009 for å få boligeiere i Oslo til å måle radon. Av totalt cirka 5800 målinger fra Oslo kommune hadde ni prosent en konsentrasjon over 200Bq/m³, som var den daværende tiltaksgrensen. Nye anbefalinger fra september 2009 setter ned tiltaksgrensen til 100Bq/m³. Statens strålevern anbefaler at det gjennomføres tiltak for å redusere konsentrasjonen for boliger med radonverdier over tiltaksgrensen.

Radon

Radon er en fargeløs og luktfri radioaktiv gass som dannes ved nedbryting av radium. Radon avgir alfastråling som kan gi skade på levende celler slik at de kan utvikle seg til kreftceller. Radon i inneluften kan komme fra byggegrunnen, husholdningsvann og byggematerialer og kan trenge inn i huset gjennom utettheter i konstruksjonen. Ifølge Verdens helseorganisasjon er radon den nest viktigste årsaken til lungekreft.

Forhøyede radonverdier ble målt i alle bydeler, og det var relativt store variasjoner i konsentrasjon mellom bydelene og innen hver bydel. Disse variasjonene kan komme av blant annet forskjeller i løsmasser og berggrunn, byggetekniske forhold og ventileringsforhold i boligen.

Store variasjoner

Rapporten fra HEV viser at de høyeste gjennomsnittlige verdiene fantes i Søndre Nordstrand, Gamle Oslo, Ullern og Vestre Aker. Geolog Hans Kristian Daviknes ved Helse- og Velferdsetaten forklarer imidlertid at det ikke er grunnlag for å si at et bestemt område i Oslo har spesielt høye verdier.

– Vi fant såpass store variasjoner over korte avstander at man ikke kan trekke slike slutninger, sier han.

Daviknes forteller at de nå jobber sammen med Statens strålevern for å utvikle en målemetode som bedre kan si noe om radonforekomsten i de ulike bydelene.

– Det er nedsatt en radonstrategigruppe som jobber med dette. Vi er helt i startfasen, men håper vi får det til, sier geologen. Et klart råd fra HEV er å måle radon i sin egen bolig.

– Verdien på den målte boligen er det eneste holdbare, sier Hans Kristian Daviknes.

Enkle tiltak

Ingvild Engen Finne i Statens strålevern sitter at høy forekomst av alunskifer er problematisk i forhold til radon.

– Så vidt jeg husker går det en slik geologisk åre gjennom Ekebergskrenten. Selv om et hus er bygget på et problematisk område, betyr det ikke at det er høye verdier i huset. Men vi anbefaler alle å ta en måling, sier Finne og legger til at det finnes enkle tiltak for å redusere verdiene. Det er flere ting du kan gjøre.

– Finn ut hvor jordluften kommer fra, sørg for å tette igjen så den ikke kommer inn. Du kan øke ventilasjonen. Men det aller mest effektive er å sette inn et radonsug, forklarer Finne. Statens strålevern har en liste over ulike firmaer som tilbyr radonmålinger (se www.nrpa.no).

– Dette er ingen godkjenningsliste, det er kun ment som en hjelp til folk. Men jeg kjenner ikke til at noen av disse gjør dårlige målinger. Det vil være noe forskjell prismessig, sier hun.

Målinger foretas med sporfilm i en periode på minst to måneder.

– Vi vil ikke skremme folk, men vi anbefaler å gjøre en måling. Og helst så fort som mulig, for målinger skal gjøres i fyringsperioden fra rundt midten av oktober til midten av april, avslutter Ingvild Engen Finne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere