RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anita Asdahl Hoff på besøk i Liabakken barnehage i Olaf Bulls vei som fikk målt svært høye radonverdier.
Anita Asdahl Hoff på besøk i Liabakken barnehage i Olaf Bulls vei som fikk målt svært høye radonverdier. Foto: Foto: Vidar Bakken

Radonfare i barnehagene

Mer enn en tredel av de kommunale barnehagene i Bydel Vestre Aker har for høyt radonnivå. – Alvorlig, sier Anita Asdahl Hoff (H).

VESTRE AKER: Verst stilt er Liabakken barnehage i Olaf Bulls vei. Her ble det ikke oppgitt annet ved radonmålingen enn at nivået lå langt over grenseverdiene. Syv barnehager av 20 målte barnehager har radonnivå som er over grenseverdien på 100 Bq/m³.

Årsak til lungekreft

– Flere av disse barnehagene ligger langt over grenseverdiene. Det er allerede gjort tiltak i disse barnehagene og foreldrene er orientert. Vi tar dette på alvor, men ønsker ikke å skremme noen. Det er likevel viktig å vite at radon kan forårsake lungekreft og er nest etter røyking den største årsaken til lungekreft her i landet, sier Anita Asdahl Hoff i helse- og sosialkomiteen i Bydel Vestre Aker.

Cirka 300 mennesker dør hvert år av lungekreft som følge av den usynlige og luktfrie radongassen som siger opp fra grunnen. Målinger viser at bydelene i ytre vest er utsatt og spesielt gjelder dette Vestre Aker.

Også private

– I nesten alle de kommunale barnehagene er det foretatt målinger og iverksatt tiltak. Nå oppfordrer jeg også de private barnehagene til å gjøre det samme. Barn er spesielt sensible, og det haster med å få gjennomført tiltak der det trengs. Jeg vil også oppfordre til målinger i private hjem. Det er altfor få som tar radonfaren på alvor. Det er lettvint og koster lite å gjennomføre målingen, sier Asdahl Hoff.

Sist torsdag vedtok bydelsutvalget å utvide målingene.

– Vi har vedtatt at bydelsadministrasjonen tar initiativ til å få gjennomført målinger ved sykehjem, skoler og bydelens tjenestesteder ved siden av de private barnehagene, sier Asdahl Hoff.

«Solvennbarnehager»

Hun er også opptatt av å beskytte barna mot UV-stråling.

– Vår venn solen utgjør også en risiko. UV-stråling kan være kreftfremkallende om vi ikke tar våre forholdsregler. Kreftforeningen har tatt initiativ til medlemskap i ”Solvennbarnehager”. Som medlem får man mange pedagogiske tips om hvordan man kan beskytte barn og ansatte mot stråling fra solen. Vi oppfordrer barnehagene om å tegne medlemskap sier Asdahl Hoff.

Les om radongass og målinger på Statens stråleverns nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere