Gå til sidens hovedinnhold

Rådyrene er ikke i veien!

Erik Bjerke skriver at det er mange i hans nabolag på Nordberg som vil ha rådyrene bort. Jeg på min side vet at mange verdsetter deres nærvær. Hvor mange som mener det ene eller det andre er ikke kartlagt av Friluftsetaten. Det burde heller ikke være poenget her.

Det påfallende er at enkelte hageeiere forlange dyrene drept fremfor selv å gjøre noe for å forebygge det de opplever som skader på blomsterløk og busker. Det er dette som er skremmende og som vitner om et foreldet natursyn.

Jeg skjønner at noen blir fortvilet, men Bjerke nekter å bruke metoder som chillipepper for å holde rådyrene unna, selv om det virker. Arealet med blomsterløk i hagen hans er angivelig er for stort. Og hvorfor ikke satse på planter og løk som er lite attraktive for rådyrene? Dem finnes det faktisk en hel del av.

Påfallende er også iveren etter å skyte rådyrene, all den stund det neppe kan dreie seg om mer enn fem seks individer totalt her i nærmiljøet. Jeg har kun observert en familiegruppe på mor og to kalver samt en bukk. De kommer til syne noen ganger i måneden. Den siste tiden har jeg kun observert en kalv alene. Mora og søsteren er kanskje skutt allerede?

På Bjerke skulle man tro at det formlig vrimler av rådyr i nabolaget, at de stadig er foran og bak biler som skal parkere, og at de skaper det reneste kaos.

Slik er det ikke, og jeg har dessuten vanskelig for å tro at bilparker er et yndet oppholdssted for rådyr.

At ikke disse stakkars få individene kan få leve i sameksistens med oss i vårt villastrøk, vitner om en gjerrig og lite innfølende holdning.

Mengder med forskning viser at pattedyr har et komplekst følelsesliv, og at de på flere måter ligner oss. Det er grunn til å tro at dyr elsker livet like mye som vi mennesker gjør. Jeg kan vanskelig se at vi har noen særskilt rett til å drepe dem, bare fordi de lever innpå oss.Karen Riekeles Frivik

Nordberg

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå