*Nettavisen* Nyheter.

Ragnhild (80) fikk tidenes julegave

LETTET: Ragnhild Johannessen kan starte julefeiringen med å glede seg over at hennes største ønske er blitt oppfylt. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

MS-syke Ragnhild Johannessen kan puste lettet ut, hun blir ikke tvangsflyttet fra hjemmet sitt gjennom nærmere 40 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Knut Elgsaas i tilsynsutvalget i Østensjø er glad for at menneskelige hensyn er satt foran økonomi i Ragnhild-saken. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

SAGENE/MANGLERUD: – Dette er en fabelaktig nyhet for Ragnhild, og fy skam til Bydel Sagene som ikke ville gi seg, sier Knut Elgsaas i tilsynsutvalget for institusjoner i Bydel Østensjø.

Denne uken kom den hyggelige meldingen om at Ragnhild Johannessen (80) kan fortsette å bo på Østensjø bo- og servicesenter, etter at hun i år har levd i uvisshet om hvor hun skal bo resten av livet.

LES OGSÅ: Ragnhild Johannessen kan bli tvangsflyttet fra hjemmet sitt

– Jeg er veldig glad for at jeg får fortsette å bo her. Dette er hjemmet mitt, sier Ragnhild selv etter vedtaket.

Nå kan hun endelig puste lettet ut, og starte julen med å feire at det største ønsket hennes er blitt oppfylt!

37 år samme sted

Ragnhild har multippel sklerose (MS) og har bodd på det lille spesialsykehjemmet for folk med nevrologiske lidelser siden 1976.

Tidligere i år fikk hun beskjed om at Bydel Sagene, som hun opprinnelig tilhører, ville flytte henne til et vanlig sykehjem. Begrunnelsen skulle være at bo- og servicesenteret nå er beregnet på pasienter i alderen 18-67 år.

Bydelen avslo klagen hennes, og saken ble sendt videre til Fylkesmannen, som nå altså har gitt 80-åringen medhold.

– Ragnhild har bodd her på Manglerud i snart 40 år, og de ansatte har blitt hennes nærmeste. Det ville vært hjerterått og et grovt brudd på verdighetsgarantien i eldreomsorgen å flytte henne, sier Elgsaas.

Sist vi skrev om saken ville bydelen ikke uttale seg om enkeltsaker, men avvente Fylkesmannens vedtak og rette seg etter det.

Viktigere enn økonomi

Tilsynsutvalget mener bydelen kun tenkte økonomi da de fattet vedtaket sitt tidligere i år, fordi en plass på et spesialsykehjem er dyrere enn på vanlige sykehjem.

– At Ragnhild nå har fått medhold viser at Fylkesmannen tar verdighetsgarantien på alvor, og det skulle bare mangle, sier Elgsaas.

– Vedtaket i denne saken er opplagt, og saksbehandlingen burde ikke ha tatt så lang tid. Tilsynsutvalget besøkte Ragnhild i forrige uke, og det er klart at uvissheten har plaget henne, sier Elgsaas.

Han er glad for at etiske og menneskelige hensyn nå har gått foran økonomi, og håper vedtaket vil være toneangivende hvis lignende saker skulle oppstå senere.

– Man kan ikke flytte folk ut av hjemmet deres gjennom 37 år for å spare noen kroner, sier Elgsaas.

FLERE SAKER FRA DITTOSLO:

Hundrevis i fakkeltog på Abildsø

Ny ulykke i gangfelt på Abildsø

Losen ble tilbudt dram av døddrukken kaptein

Julestemning på Bryn senter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.