RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øraker fikk miljøpris for «umulig» prosjekt


Øraker-elevene Thea Stenberg (fra v), Thea Svenkerud Rydjord, Magnus Hesselberg og Even Skjellaug ble hedret i Rådhuset for sitt prosjekt i Granfossen.
Øraker-elevene Thea Stenberg (fra v), Thea Svenkerud Rydjord, Magnus Hesselberg og Even Skjellaug ble hedret i Rådhuset for sitt prosjekt i Granfossen. Foto: FOTO: FREDRIK ECKHOFF
– Jeg visste ikke at elevene var SÅ intelligente! smiler en stolt Øraker-rektor Solveig Bugge.

ØRAKER/RÅDHUSET: Når vi møter henne, har hun akkurat vært vitne til at fire av 10.-klassinger fra Øraker har hatt sin presentasjon i Rådhuset av prosjektet sitt i Lysakerelven – i forbindelse med utdelingen av Lysakervassdragsprisene. Hun forteller Ullern Avis’ utsendte at hun er veldig stolt av elevene.

Tanken bak Øraker-elevenes prosjekt har vært om det er mulig å lage å utnytte vannkraften i Granfossen i Lysakerelven.

For lite vann

– Vi har jobbet med et tenkt kraftverk i Granfossen, fossen vi har adoptert tidligere, sier Thea Stenberg. Hennes navne-søster Thea Svenkerud Rydjord forteller at 20 elever fra 10 A og B har jobbet med dette.

Så er det store spørsmålet: Er det liv laga for et kraftverk i Granfossen?

– Det er det for lavt fall og for ujevnt vanntrykk, sier Thea Stenberg.

Fem millioner kroner ville kraftverket kostet.

– Vi hadde måttet vinne i Lotto for å kunne bygge dette kraftverket, for hvis vi hadde lånt pengene, ville det tatt altfor lang tid å nedbetale! sier Magnus Hesselberg.

Elevene er også enige om at et slikt prosjekt ville få stor innvirkning på både plante- og dyreliv ved fossen.

Kan brukes!

Øraker-elevene har imidlertid lært mye av prosjektet, og de sier at de syns det er moro å jobbe med et realistisk pro-sjekt – og på tvers av fagene.

– Vi har lært at det vi lærer på skolen kan brukes til noe konkret, sier Magnus, som, akkurat som medelevene, de to Thea’ene og Even Skjellaug, vurderer sterkt å satse videre på realfag.

Montesorriskolen vant

Sollerudstrandas filmprosjekt

Sollerudstranda skole vant også 1. prisen. Skolen imponerte juryen med sin film som følger vassdraget fra Bogstad til Lysaker. Med historiske bilder, film og spennende intervjuer har elevene dokumentert livet langs elven.

Filmen setter vassdraget i en større sammenheng, som viser betydningen av å forvalte og bevare elven over tid på en miljømessig riktig måte.

Se videoen fra Sollerudstranda her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere