RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rålekker Android med gigantskjerm


X10 er det nye flaggskipet til Sony Ericsson, og innfrir forventningene.
X10 er det nye flaggskipet til Sony Ericsson, og innfrir forventningene.
Sony Ericsson kliner til med en skikkelig high-end-mobil.

AMOBIL.NO: Sony Ericssons første forsøk på å lage en Android-telefon heter Xperia X10. Og Sony Ericsson treffer bra på første forsøk.

Det vil ikke overraske oss om X10 blir den hittil mest populære modellen i Xperia-serien til Sony Ericsson.

Denne gang har ikke Sony Ericsson falt for fristelsen å gjøre altfor mye med menysystemet. Og bra er det, populariteten som Android har fått på kort tid vitner om at her er det lite som trenger å fikses på.

De to vesentligste endringene Sony Ericsson har gjort heter Timescape og Mediascape. Timescape er et grensesnitt som samler informasjon fra sosiale medier (les: Facebook og Twitter) med hendelser på telefonen i en samlet nyhetsstrøm.

Mediascape gjør noe tilsvarende for bilder, film og musikk.

Les også vår sniktitt på Xperia X10

Nyttig for noen

Hvor praktisk og oversiktlig dette er kan nok diskuteres. Etter sigende er det disse to funksjonene som gjør at Sony Ericsson ikke rakk å levere X10 med siste versjon av Android-operativsystemet, 2.1

Isteden må X10 ta til takke med den tidligere utgaven 1.6, noe som føles litt gammelmodig når det finnes flere andre modeller i salg som har versjon 2.1.

Noen krise er det imidlertid ikke. 1.6 dekker de fleste behov, og X10 er både enkel og kjapp å bruke. En oppdatering som gir X10 versjon 2.1 skal også komme, men det blir sannsynligvis ikke før til høsten.

Les også: Samsung Wave blir første med operativsystemet Bada

Det som utvilsomt er nyttig, er støtten for å synkronisere mot Exchange. Ulempen, hvor igjen versjon 1.6 er synderen, er at informasjonen ikke er fullt integrert i telefonens menyer. For eksempel er det en separat kalender som synkroniseres mot Exchange.

Bruker du telefonen til e-post vil du også kunne vise vedlegg, noe X10 takler uten problemer.

Les også: Lekkede bilder av Android 2.2

Enorm skjerm

Med skjerm på fire tommer er det ikke noe problem å lese Word-dokumenter på X10. Den store og høyoppløste skjermen er et vesentlig fortrinn ved X10, og gjør at alt fra å se bilder til å bla i menyene går som en drøm.

Ulempen er selvfølgelig at 4 tommer tar sin plass. X10 er derfor en relativt diger telefon, men det er ikke verre enn at den får plass i bukselommen.

Om det er skjermen som er synderen skal ikke vi påstå, men det største minuset ved X10 er batteriet. Vi fikk aldri X10 til å holde i to dager, og måtte dermed lade telefonen hver natt.

Med mer intens bruk måtte vi sågår ta frem laderen i løpet av dagen for ikke å bli mildertidig mobilløse.

Les også vår test av HTC HD2 - Råtass med monsterskjerm

Best kamera

X10 overbeviser som multimedietelefon. Kameraet er det beste du finner på noen Android-telefon, og musikkspilleren er meget god. Kun manglende støtte for Divx trekker ned i særlig grad.

Les vår test av musikktelefoner hvor X10 går av med seieren

Ikke perfekt, men...

Denne gangen skuffer ikke Sony Ericsson når de endelig får en etterlengtet toppmodell ut i butikkhyllene. X10 overbeviser på de fleste områder.

Kan du leve med å lade titt og ofte, og er heller ikke spesielt opptatt av at Android må være i siste versjon, er X10 et meget bra valg. Disse to ankepunktene forhindrer imidlertid at X10 går helt til topps på karakterskalaen.

Til denne prisen kan du velge og vrake når du skal kjøpe deg mobiltelefon. Med mindre du er inbitt tilhenger av Windows Mobile, vil vi ikke trekke frem HTC HD2 som en spesielt farlig konkurrent, selv om den også kan skilte med skjerm i monsterklassen.

HTC har nemlig modeller som nok vil gi X10 hardere konkurranse. Vi har skrytt av HTC Legend, og nå er også HTC Desire på plass i butikkhyllene. Vi spår at nettop Desire vil bli den hardeste konkurrenten til X10.

Desire er forøvrig svært lik Googles Nexus One, som ikke er like tilgjengelig her til lands.

Les hele testen av Sony Ericsson Xperia X10 på Amobil.no

Les også disse testene:

Test av HTC Legend

Test av Google Nexus One

Les også disse sakene:

Politiet på Iphone-razzia hos Gizmodo

Slik er Nokia N8

Er dette fremtidens mobilstyring?

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere