Raner (27) dømt til psykisk helsevern

Fire menn i alderen 22 til 27 er nå dømt for til sammen 16 personran i Oslo.

Fire menn i alderen 22 til 27 er nå dømt for til sammen 16 personran i Oslo. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Fire menn på mellom 22 og 27 år er i Oslo dømt til rekordlange straffer for til sammen 16 ran. – En seier, mener politiet.

Etterforskningsleder ved Grønland politistasjon, Inge Sundeng, er fornøyd med at domstolene tar ranssakene på alvor. ARKIVFOTO

GRØNLAND: – Vi tar denne dommen som et veldig postivt signal. Domstolene viser at de ønsker å skjerpe straffenivået og sette fokus på denne typen saker. Det er et veldig viktig signal ut til publikum også, sier etterforskningsleder ved Grønland politistasjon, Inge Sundeng.

– Eksepsjonelt harde straffer

Det var fredag i forrige uke at de fire mennene fikk avsagt dommen. To av ranerne ble dømt til fire år og ni måneders fengsel, én til seks års fengsel og én ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

– De har fått eksepsjonelt harde straffer, og retten har sett alvorlig på dette. Men det er også 16 offer i denne saken, og selv om det selvsagt varierer fra person til person vet vi at mange ofre i slike saker sliter med dette livet ut. Det er ganske traumatiske ting, blant annet en som har blitt ranet med kniv på kirkegården i Gamlebyen. Det er egnet til i verste fall å skape dødsangst hos enkelte, sier Sundeng, som er fornøyd med at domstolene har tatt sakene på alvor.

– Vi er veldig fornøyd med de signalene domstolene gir med å ilegge så strenge straffer, og selvfølgelig med jobben som er gjort hos politiet. Det viser igjen at vi er på jobb for å gjøre Oslo til en trygger by, sier Sundeng.

LES OGSÅ: Politiet oppklarer flere ran

Langvarig innsats fra politiet

De til sammen 16 ranene som de fire gjerningsmennene nå er dømt for ble begått i perioden desember 2009 til februar 2010. Ofrene var menn, mange av dem på vei hjem fra byen. Langt på vei de fleste ble også truet med kniv, pistol eller utsatt for vold.

Bakgrunnen for at ranerne ble tatt og nå stilt for retten er er et langvarig og målretta arbeid fra politiets side.

– Vi så en utvikling for to år siden, der antall ran eskalerte. Derfor besluttet vi å sette ned en dedikert gruppe til å jobbe med dette. Det at det er de samme folka som jobber med disse sakene gjør at vi får en mye bedre koordinering av arbeidet. For eksempel blir personkunnskapen og gjenkjennelsen mye større enn om man sprer sakene på mange ulike etterforskere, sier Sundeng, som kan vise til en nedgang på 76 ran i Grønland krets det siste året.

POLITIET: Jakter Oslos ranere på heltid

For hele byen har det vært en nedgang på 14 prosent ran i samme periode.

– Når vi går ut med dette, så er det ikke først og fremst for å vise fram godt politiarbeid, men for å vise publikum at det blir gjort noe med disse sakene, at vi tar dem på stort alvor, sier Sundeng og legger til:

– Og så er det selvfølgelig også for å vise disse folka, at det er stor sjanse for å bli tatt, sier Sundeng.

I løpet av de siste to åra har politiet pågrepet rundt 200 personer for ulike ran.

– Ransstatiskken har stagnert, og sågar gått ned. Oppklaringsprosenten har dermed også gått opp og mange har fått sin fortjente straff. I denne typen saker er det jo personer som må bli funnet og pågrepet, og så må det etterforskes, der vi må bygge opp en beviskjede. I denne konkrete saken har vi jo også fått tilståelser etterhvert. Det er et godt stykke politiarbeid, som har blitt krona med hell, sier Sundeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag