Gå til sidens hovedinnhold

Ranet butikk for å betale narkogjeld

23-åringen fra Lambertseter var i pengeknipe og ranet to butikker for å gjøre opp gjelda.

LAMBERTSETER/ABILDSØ/HØYENHALL/OSLO TINGRETT: Da saken mot 23-åringen ble behandlet i Oslo tingrett erkjente mannen straffskyld for de to tiltalepunktene.

23-åringen skyldte 80.000 kroner etter en hasjhandel som "gikk i vasken" og bestemte seg for å rane en butikk for å betjene gjelden som vokste med 10.000 kroner i uka. Lørdag 12. januar 2008 tok 23-åringen tak i halsen til en butikkansatt på Ica i Enebakkveien 208 og truet henne med kniv til å åpne butikkens kasser og utlevere 17.908 kroner. Han valgte Ica-butikken fordi han kjente til den butikkansatte og regnet det som sikkert at hun ville etterkomme ordre om å utlever penger. 23-åringen ble gjenkjent av den ansatte, selv om han hadde maskert seg med bredt hodebånd. Ica-ranet anses som grovt fordi det ble brukt en kniv, som senere ble funnet i mannens leilighet.

Ranet med softgun

23-åringens far hadde tatt opp et lån for å betjene sønnens narkogjelden, men sønnen skyldte fortsatt noen inkassopenger og bestemte seg for å begå nok et ran for å betale tilbake det han skyldte. 23. juli 2008, mens han var siktet for Ica-ranet, begikk han nok et ran hvor han brukte en såkalt softgun til å true til seg 6.846 kroner fra kassabeholdningen og safen på Bunnpris i Svartdalsveien 50. Tingretten anser ikke Bunnpris-ranet som grovt da det ikke ble brukt et skarpt våpen, men en etterlikning.

23-åringen er domfelt en gang tidligere for befatning med et parti hasj. Han er også bøtelagt to ganger for befatning med den samme stofftypen. I tillegg har han en uoppgjort tiltale for tre forsøk på bilbrukstyverier begått i 2008.

Ett år og ti måneder

Tingretten mener det er svært klanderverdig at mannen begikk et nytt ran mens han var siktet for Ica-ranet. Politiet får også kritikk i dommen fordi de har brukt svært lang tid før det ble tatt ut tiltale mot 23-åringen: "Da kunne man muligens forhindret ranet begått i juli (Bunnpris-ranet journ.anm.) samme år.

En enstemmig tingrett fant at ett år og ti måneders fengsel var passende for 23-åringen. Tre måneder av straffen er betinget, med to års prøvetid. 23-åringen må også betale tilbake ransutbyttet til begge forretningene, samt 16.600 kroner til Ica-butikken til dekning av utgifter i forbindelse med filmopptak og psykologtjenester til ansatte.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar