*Nettavisen* Nyheter.

Rappet veske fra rullatorbruker

En 86 år gammel dame ble frastjålet sin veske her ved Steinspranget/Kvartsveien i oktober i fjor. Gjerningsmannen er nå dømt til ni måneders fengsel.

En 24 år gammel mann er dømt til ni måneders fengsel etter ranet på Bergkrystallen i oktober i fjor.

BERGKRYSTALLEN: Mannen ble i tillegg idømt et erstatningskrav på 10.400 kroner. Dommen ble avsagt i Oslo tingrett 15. januar i år.

Ranet like ved boligen

Den 86 år gamle damen var nesten hjemme da 24-åringen frarøvet håndvesken hennes. Dette var 8. oktober 2009 og ranet skjedd i Steinspranget på Bergkrystallen.

Det var to vitner til ugjerningen. Begge forklarte retten at de så ranet fra 20-30 meters hold.

Vesken var surret rundt rullatoren og inneholdt over 10.000 kroner. Pengene hadde damen tatt ut i Nordea Banks filial på Lambertseter tidligere på dagen.

En overvåkingsvideo viser at tiltalte var i bankfilialen samtidig.

24-åringen erklærte seg ikke skyldig da han ble fremstilt for tingretten. Han forklarte at han var i banken for å sette inn penger han hadde tjent på salg av khat. I bilen hadde han mer khat som han skulle levere på Bjørndal og han ville ikke bli tatt med både khat og penger.

I banken fikk han en telefon og beskjed om å levere stoffet med én gang. Han forlot derfor banken uten å sette inn penger og kjørte til Bjørndal, hevdet 24-åringen.

Falt i bakken

Tingretten hadde imidlertid ingen tiltro til denne forklaringen. Telefonsamtaler i tidsrommet frem mot ranet viser at han var i Lambertseter-området. Dessuten er retten overbevist om at han kan sees på en overvåkingsvideo fra Bergkrystallen T-banestasjon.

24-åringen skal ha tatt kontakt med fornærmede og spurt henne på engelsk om hun snakket engelsk. Deretter tok han tak i vesken som var surret fast i rullatoren.

Rullatoren fulgte derfor med da tiltalte dro i vesken. Den 86 år gamle damen fulgte med et stykke, men falt i bakken da tiltalte rykket hardt til. Deretter slet 24-åringen til seg vesken og løp av gårde.

Damen slo seg i armen og fikk et kutt i hodet som følge av ranet selv om tiltalte aldri var i fysisk kontakt med henne.

Frykt i nærmiljøet

Retten fant det skjerpende at ranet var rettet mot et eldre og forsvarsløst menneske. Fornærmede har selv uttalt at hun ikke føler seg svært preget av hendelsen, men ranet har skapt frykt i bomiljøet for øvrig.

Vitnene har blant annet uttrykt frykt for å gå ut etter hendelsen.

Retten ønsket en streng straff av allmennpreventive hensyn og fant det dessuten skjerpende at tiltalte også tidligere er dømt for et lignende ran.

Liv Aasberg Corneliussen ved Manglerud politistasjon jobbet med etterforskningen og hadde saken i retten. Hun synes dommen er rettferdig.

– Den er i tråd med påtalemyndighetens påstand, sier Corneliussen og bekrefter at flere naboer følte seg skremt av hendelsen.

– Det er derfor positivt at gjerningsmannen ble funnet raskt og at saken kom raskt opp i retten, fortsetter etterforskeren. Metoden som gjerningsmannen brukte i dette tilfellet, er ikke unik.

– Det er noe man har sett før. Det er leit at det skal innebære en risiko å bære så mye kontakter. Men heldigvis viser denne dommen at dette ikke aksepteres av samfunnet, avslutter Liv Aasberg Corneliussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.