RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser mot undersøkelse

Bydel Grorud er raus, inkluderende og et godt sted bo. Til tross for lav score på levekårsindeksen, mener naboer at Grorud slettes ikke er det verste stedet å bo.

Grorud: I forrige ukes utgave av Lokalavisen Groruddalen kunne groruddøler lese at bydel Grorud kommer dårligst ut på levekår i en undersøkelse gjort av Kommune og Statrapportering, Kostra. Her bor flest arbeidsledige, lavt utannede, innvandrere og aleneforsørgere. Nå reagerer naboer på det de mener er feil bedømmelse av levekår.
-Jeg blir kongelig forbannet, adrenalinforbannet, sier Bjørn Øwre, beboer i Sponstuveien 5 på Grorud.
Hvem er det som bestemmer hva som er gode levekår? Det finnes jo andre sider enn det som blir fremstilt i denne undersøkelsen. Jeg er så lei av å høre dritt om Groruddalen. Vi har jo alt vi kan ønske oss her, og det må da være gode levekår? sier han, og viser til mangfoldet av lag, foreninger og ikke minst kommunikasjonstilbudet i bydelen.
Vi har t-bane, tog og buss rett i nærheten, så det er jo aldri noe problem å komme seg steder, dersom vi vil det. Men vi har jo alt her, så det er sjelden vi trenger å dra til byen, sier han.

Diskriminering

Øwre og forloveden Reidun Kronkvist har bodd på forskjellige steder i Groruddalen i store deler av sitt liv. Øwre er opprinnelig trønder, men flyttet til Groruddalen i 1964, og har siden den tid funnet seg vel til rette som en ekte groruddøl. Til og med dialekten har han byttet ut. Kronkvist er født og oppvokst på Grefsen, og har nå flyttet til Spania, men har tilbrakt store deler av voksenlivet i Groruddalen. I tillegg er hun ofte hjemme og besøker forloveden. Til sammen har de tre barn, som alle er oppvokst her.
-Vi har aldri manglet noe i Groruddalen. Ungene har vært med på alt mulig av fritidsaktiviteter, vi bor rett ved marka, samtidig som vi har et kvarters reisevei til sentrum, sier Kronkvist. Hun har selv vært alenemor til datteren Marianne, som nå bor i Spania, og hun reagerer på at både aleneforsørgere og innvandrere skal være med på å trekke ned levekårene i en hel bydel.
Det er sårt å vite at man trekker ned snittet for hva som regnes som gode levekår, sier hun og får støtte av forloveden Bjørn.
Skal det å være innvandrer være et mål på dårlig levekår? Det er jo rett og slett diskriminering satt i system, sier han.

Mangfold

Selv om de to alltid har trivdes godt i Groruddalen, er de ikke naive. De er fullt klar over at ikke alle har det like godt som dem. Likevel mener de at mangfold og inkludering tvert imot er styrken i bydel Grorud.
Vi er her alle sammen. Til og med narkomane og andre som har havnet litt skeivt utpå trives her, fordi de blir inkludert. Det er raust, og må jo bety at Grorud er et godt sted å bo, sier Kronkvist.
Det at man ikke har eksamenspapirer og millioninntekter betyr ikke at man ikke har et godt liv, fortsetter hun, og mener at den ensidige fokuseringen på at Groruddalen er et problemområde må ta slutt.

Forbedre hva?

Bjørn Øwre har i mange år drevet eget firma som elektroingeniør, og da han for noen år siden solgte huset sitt manglet det ikke på verken muligheter eller penger. Likevel var drømmen en toromsleilighet på Grorud. Her har han alt han trenger, inkludert gode naboer. Da Øwre leste oppslaget i forrige uke, ble det trappemøte i borettslaget, der både han og naboene skjønt var enige om at undersøkelsen er ensidig og direkte feil.
-Jeg skjønner ikke helt hvordan bydelen har tenkt å forbedre levekårene, hvis dette er kriteriene de har, sier Øwre og viser til undersøkelsen.
Skal de tvinge folk tilbake på skolebenken og hive ut alle innvandrerne og uføretrygdete kanskje, sier han ironisk.
Nå drar jo til og med de kriminelle ut av bydelen. De drar til Aker Brygge for å skyte hverandre, for de vil beholde Groruddalen som det er, ler han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere