RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Råttent i kommunal bolig


Cathrine Skårn fra aksjonen Nok er Nok er rystet over forholdende enkelte mennesker lever i. Hun har sett seg lei av at byråd og kommune ikke rydder opp og gjør nødvendig vedlikehold i kommunale leiligheter.
– Boligene er rett og slett råtne. Nok er nok!
Cathrine Skårn fra aksjonen Nok er Nok er rystet over forholdende enkelte mennesker lever i. Hun har sett seg lei av at byråd og kommune ikke rydder opp og gjør nødvendig vedlikehold i kommunale leiligheter. – Boligene er rett og slett råtne. Nok er nok!
Sprekker, vannskader, sopp og ødelagte piper. Dette må man regne med om man har en kommunal bolig på Sagene. Boligbygg forteller om store etterslep på vedlikeholdssiden.

SAGENE: I en kommunal leilighet på Sagene lever leieboeren under dårlige kår. Peisen kan ikke brukes fordi kun én av 215 piper i bygget er godkjent.

Lekkasjer har skapt sprekker, sopp og ujenvheter i vegger og tak. Det lekker fortsatt fra taket på badet og takplatene buler. Toalettet lekker.

Slik har det vært siden mai, og ansvalige utleiere, kommunen i denne sammenheng, har ikke tatt grep.

LES ALLE NYHETER FRA BYDEL SAGENE HER

– Jeg er rystet

Leieboeren forteller at han kom hjem fra ferie og fant vann overalt. Sengen var gjennomvår. Boligbygg sørget for ny madrass, mens alle de andre skadene fortsatt står uutbedret.

Sprekkene har han forsøkt å sparkle igjen selv. For å bedre på skadene ble det laget et hull i taket av kommunen. På den måten skulle vannet renne bort.

Men leietakeren må ha bøtter og kluter overalt, for det trenger fortsatt vann inn i leiligheten hans.

– Dette er ille, jeg er rystet, sier Cathrine Skårn fra aksjonen Nok er Nok, en aksjon som vil ivareta rettighetene til beboerne i kommunale leiligheter.

– Leietakerne betaler 10.000 kroner for å bo her. Da kan ikke ansvarlig utleier (kommunen, journ. anm.) la være å gjøre noe. Dette er rett og slett forferdelig, legger hun til.

Helseskadelig

Skårn forteller at dette er bare en av mange kommunale leiligheter i Oslo som ikke holder mål. Nok er Nok jobber for å bedre vedlikeholdene i de kommunale boligene.

– Vedlikehold i kommunale boliger må prioriteres. Det er så mange som lever under dårlige kår og uverdige forhold. Leiligheter råtner, og kommunen gjør ingenting, sier hun.

LES ALT OM EIENDOM I OSLO HER

Får ikke svar fra ansvarlige

Leiligheten på Sagene har hatt skader siden mai. I følge Skårn lever flere leietakere på denne måten.

– I enkelte tilfeller mener Boligbygg at leietakeren skal gjøre noe med situasjonen selv. Men det er klart at ikke alle har resursser til å gjøre dette. I tillegg er det sånn at vedlikeholdet skal utleier ta. Det er ikke beboeren som skal skifte råtne rør, raser hun.

Skårn mener mange leiligheter er byggteknisk uforsvarlig og ikke minst helseskadelig. Aksjonsgruppa har i lengre tid forsøkt å få tak i ansvarlig byråd Hallstein Braaten Bjercke, uten å lykkes.

LES OGSÅ: Sv krever lekeplasser for barna

– Vi har forsøkt å få tak i byråden uten hell. I morgen holder vi møte og vi ville gjerne hatt han der. Men da er han på reise. Nå har vi forsøkt å få tak i sekretæren for å få et tidspunkt vi kan møte han på. Men vi får rett og slett ikke tak i dem, sier hun.

Aksjonens møte finner sted i bydelssalen på Sagene klokka 18, torsdag.

Administrerende direktør i Boligbygg, Jon Carlsen, forteller at det er gjort flere utbedringer i den aktuelle leiligheten på Sagene. Han nevner utbedringer i forhold til vannlekkasje, både på balkongdøren og himlingen i taket på badet.

– Vi har også bestilt en ny undersøkelse av badet i denne leiligheten etter en henvendelse som nylig er kommet. Denne håper vi på vil gjennomføres i løpet av kort tid, forteller Carlsen.

– Vannskader tar vi alvorlig, og vi prioriterer dette da det kan få store konsekvenser for beboere og andre enheter i bygget, sier han.

Store etterslep

I bygget er det flere leiligheter som har skader i følge aksjonen Nok er Nok, og Carlsen sier at Boligbygg ser på alle henvendelsene de mottar.

– Etter en henvendelse fra en beboer reiser vi ut og gjør en vurdering for utbedringen. Er det akutt, så bestilles utbedringen med en gang, sier han.

Carlsen sier at det generelt er et etterslep på vedlikeholdet i Oslos kommunale boliger.

– Det kan være gamle rør og rørstammer som ikke er tilpasset dagens bruk. Vi jobber kontinuerlig med utbedringene og har gjort større oppussinger av bad i kommunale boliger.

Etterslepet av vedlikeholdet er stort og må tas over lang tid i følge Carlsen.

–   Vi har prioritert de mest alvorlige tilfellene og vi har prioritert våtrom. Videre jobber vi systematisk med saker og eiendommer, sier direktøren.

DittOslo.no forsøkte gjentatte ganger å komme i kontakt med ansvalig byråd Hallstein Braaten Bjercke på onsdag uten å få svar.

 

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Gulv kollapset i boligblokk

Politiet ber om hjelp til å ta innbruddstyver

Oslos rusmiljø invitert til Stortinget

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere