*Nettavisen* Nyheter.

Raymond Johansen: - Jeg har gjenoppdaget kjærligheten til Oslo

Han er kanskje mest kjent som parti- og statssekretær. Men nå skal Raymond Johansen jobbe for å kapre byrådslederkontorene i Oslo Rådhus. Da kommer det godt med å være nyforelska i byen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Raymond Johansen er så Oslo at det nesten renner vann fra Akerselva i årene hans. I dag blir han Aps byrådslederkandidat.

18.04.15 10:34

YOUNGSTORGET: - Du vet at da jeg begynte å dra på byen på slutten av 1970-tallet, da hadde vi vorspiel til tippekampen klokka 16. Utestedene stengte i 23.30-tida. Da måtte du enten overnatte i byen, eller så tok du t-banen hjem, forteller Raymond Johansen (Ap).

Spørsmålet var hvordan byen har forandret seg. Mye altså.

Les også: Raymond Johansen: - Frp sprer frykt

Ekte Oslo-borger
dittOslo.no har fått innvilget 15 minutter fredag ettermiddag med byrådslederkandidat Raymond Johansen. Det blir 30. Johansen er glad i å snakke om byen han er født og oppvokst - og fortsatt bor i.

- Alle mine fire besteforeldre er fra Oslo. Eller nå ljuger jeg litt, det var jo ikke Oslo den gangen, Vestli hørtetil Aker. Men det er Oslo nå. De fleste oldeforeldrene mine var også fra Oslo. Oldefar jobbet som steinhugger på Grorud, forteller Johansen.

Onkelen hans heter Thorbjørn Berntsen, svigerfar Reiulf Steen og det har vært både veiarbeidere og verksarbeidere i familien Johansen. Han ER Oslo og Arbeiderpartiet.

Kanskje litt overraskende for dem som er vant til å se direktøren, statssekretæren og partisekretæren, Raymond Johansen. Sistnevnte rolle trådte han ut av fredag. Allerede da var pappeskene hans båret ned fra partisekretærkontoret i 6. etasje til 4. etasje i Youngstorget 2 - til Oslo Arbeiderpartis kontorer.

- PC-en flyttes ned søndag og på tirsdag er jeg byrådslederkandidat på fulltid, forklarer Johansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I 6. etasje i bygget bak har Raymond Johansen hatt tilhold de siste seks åra, som partisekretær for Arbeiderpartiet. Nå flytter han to etasjer ned, til Oslo Arbeiderpartis kontorer. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: «Reguleringskåte politikere, ta dere en bolle!»

Eiendomsskatt og full barnehagedekning
Han har ikke full oversikt over alt som har skjedd utenfor Folkets Hus de siste dagene - fra torsdag til søndag er det landsmøte for alle penga.

Og apropos penga. Det er dét det som blir den hete poteten i Oslo fram mot valget. Johansens ønskeliste for byen er nemlig oppsiktsvekkende lik den det sittende, borgerlige byrådet ønsker.

- Oslo er en fantastisk by, hvor veldig mange flytter til. Det er selvfølgelig bra, men det skaper også store utfordringer. Det valget må dreie seg om er å skaffe nok boliger til alle - uansett lommebok. Vi må bygge nok boliger, og det må bygges boliger som ikke bare er for dem med mye penger. Trafikkveksten skal skje på gang, sykkel og kollektivtransport, legger han til.

I tillegg lover Johansen full barnehagedekning, bedre eldreomsorg med teknologi som gjør at eldre kan bo hjemme lenger, samt renere luft i byen.

- Dette er oppsiktsvekkende likt dét det sittende byrådet lover - hva er det du vil gjøre annerledes?

- De leverer ikke, kommer det kontant.

- Oslo har Norges laveste barnehagedekning, og mangler 20.000 boliger. Det må bygges 7.000 boliger hvert år for å holde tritt med veksten, men i fjor ble det kun bygget rundt 3.000.

- For det første vil jeg øremerke den eiendomsskatten vi vil innføre til full barnehagedekning, til teknologi i eldreomsorgen og til bedre hjemmetjeneste, sier han.

Les også: - Vi er avhengig av å holde søndagsåpent

Klikk på bildet for å forstørre.

I helga er det landsmøte i Arbeiderpartiet, og Raymond Johansens dager dreier seg stort sett om det som skjer inne i Folkets Hus. Her blir han intervjue sammen med partiets ferske æresmedlem - og hans egen onkel - Thorbjørn Berntsen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Denne tunnelen blir Groruddalens nye «treningssenter»

- Oslo trenger mye penger
I tillegg vil Johansen i langt større grad ha den offentlige hånda på rattet når Oslo skal bygges ut. Det betyr slutt på å selge barnehager, i tillegg til at kommunen selv skal initiere utbygging i langt større grad enn det som er tilfelle nå.

- Samtidig er det bra at det ikke er uenighet om hva byen trenger, men byrådet har vist at de ikke klarer å holde tritt med det de lover, sier Johansen, som ikke legger skjul på at det vil koste.

- Oslo trenger mye penger, og vi er villig til å bruke mye penger på Oslo. Vi kommer ikke til å bruke penger på skattelette slik høyresiden gjør.

Les også: Over natta ble dette Oslos hippeste gate

Mer spennende by
Skulle det bli rød seier i Oslo etter valget, lover han likevel å søke konsensus i bystyret, for å få til gode løsninger for byen.

- Sist gang du satt i byråd, i 1995, var ikke Oslo en by vekst. Er det en mer spennende by du skal jobbe med nå, 20 år seinere?

- Oslo er på mange måter en utrolig mye mer spennende by. Husk at da jeg gikk på Tveita skole, så fikk vi de første innvandrerne i klassen i 1976. Da sønnene mine gikk ut av skolen var rundt 80 prosent minoriteter. Jeg har vært med på hele den veien, både som utenforstående rent politisk, og fra innsiden, som bruker av byen, sier han.

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

Groruddøl
Johansen bor stadig i Groruddalen, nærmere bestemt på Lindeberg. Her har han bodd mesteparten av livet. Men når vi spør hva hans favorittsted i byen er må han tenke.

- Da jeg jobbet i UD var jeg mye rundt Victoria Terrasse, der trives jeg. Men nå er jeg mye her, og jeg må jo si at det er fantastisk det som har skjedd rundt Youngstorget og Torggata, sier han.

- Husk at da jeg var liten og ble med mamma til byen, så var Storgata sentrum. Så skjedde det store grepet med Aker Brygge, og da ble sentrum flyttet vestover. Det er jo fantastisk å sitte der med en halvliter, selv om jeg egentlig liker meg bedre på solsiden. Det er varmere, sier han, og rekker så vidt å trekke pusten, før han fortsetter:

- Men nå har sentrum kommet østover igjen. Sentrum har vokst utover i ulike retninger, det har blitt så stort. Det gjør at man kan oppdage og gjenoppdage byen.

Les også: Han har ikke én eneste pen ting å si om oslofolk

Bypåske og bykjærlighet
I påskeferien gjorde han nettopp det. Johansen tok banen til Borgen, gikk til Bygdøy, Aker Brygge og til Operaen. Han ble kjørt til Nydalen og gikk ned langs Akerselva. Til Ensjø kjørte han selv, men fikk seg en god spasertur på blant annet Kampen, Tøyen og Grønland.

- Det var en av de første helligdagene, men når man kommer til Grønland er det ikke mye fridag. Der var både frisøren og halalslakteren åpen. Det er det jeg liker. Kontrastenes by.

En av dagene satt han på en benk på Olaf Ryes plass på Grünerløkka. Stedet blant annet New York Times denne uka utropte til en av sine favorittsteder i Europa. I retrospekt ser Arbeiderpartiets ferske byrådslederkandidat at bypåsken gjorde noe med han.

- Jeg tror jeg gjenoppdaget kjærligheten til byen. Du vet at Oslo er en by du gjerne blir nyforelska i.

Les også: New York Times hyller Akerselva

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.