RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rød byrådsdrøm knust av SV


Tallenes tale: Rune Gerhardsen (Ap) studerte innkomne resultater.
Tallenes tale: Rune Gerhardsen (Ap) studerte innkomne resultater.
Arbeiderpartiet med Rune Gerhardsen i spissen gjorde sitt beste Oslo-valg på tolv år, men det hjalp ikke når SV gikk tilbake med ti prosentpoeng.

Oslo: Det gode valgresultatet skapte munter stemning på Arbeiderpartiets valgvake, men gleden forstummet ettersom man skjønte at SV gikk på en real valgsmell, og gikk fra tolv til seks representanter i bystyret. Dermed måtte byrådslederkandidat og nordstrandsmann Rune Gerhardsen erklære at slaget om Oslo var tapt. Da Jens Stoltenberg like etter entret podiet, til ellevill jubel i Folkets Hus, var han raskt ute med å fri til Venstre og Kristelig Folkeparti.

Miljøet vil være vinneren om Kristelig Folkeparti og Venstre velger oss foran Høyre og Fremskrittspartiet i Oslo, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Uaktuelt

Hvordan slike samtaler skulle kanaliseres, ønsket Rune Gerhardsen ikke å kommentere valgkvelden, men partileder Lars Sponheim (V) og listetopp Aud Kvalbein (KrF) var raskt ute og avviste frieriet.

Det gjenstår trolig uker med forhandlinger om posisjoner mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, og muligens Kristelig Folkeparti. Tirsdag lå det an til at Venstre kommer i vippeposisjon, men da gjensto den endelige opptellingen som kan endre mye. Holder prognosen, kan det imidlertid ligge an til en mer liberal skjenkepolitikk. Her har nemlig KrF hatt veto gjennom en avtale med byrådet, med den såkalte skjenkeblekkspruten, som bestemmer hvilke sjekesteder som kan ha lenge oppe.

Målingene

På Høyres Hus gikk det jubelbrus i taket for partileder Erna Solberg og ikke minst for byrådsleder Erling Lae, som nå trolig fortsetter i sin posisjon etter konstitueringen av bystyret i oktober.

Kjære alle sammen, vi greide det. Jeg har tenkt at enten stemmer ikke målingene, eller så stemte ikke folk. Men det var folk som stemte, sa Oslos byrådsleder Erling Lae på valgvaken.

I valgkampen ble partiet rammet av den ene skandalen etter den andre, men når stemmene var talt opp valgkvelden, hadde Høyre fått fornyet tillit blant Oslos befolkning og gått frem med ett bystyremandat.

Comeback

Ola Elvestuen og Venstre gikk fra tre til fem plasser i bystyret, basert på prognosene tirsdag. Venstre var og også spådd et brakvalg på meningsmålinger i forkant. På en måling tre dager før valget kunne det se ut som om Senterpartiet ville gjøre comeback i bystyret. Det skjedde ikke.

Erling Folkvord og Rød Valgallianse har gjort en sterk valgkamp og blir nå bystyrets nest minste parti med tre representanter. Kristelig Folkeparti havnet på omtrent samme resultat som sist, og dermed blir sannsynligvis nordstrandskvinnen Aud Kvalbein gruppeleder i tomannsgruppen. Nordstrands Blad gikk i trykken tirsdag. Da var det ikke klart hvem som kom inn i bystyret for de forskjellige partiene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere