RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rødt-leder vil at Fabian Stang gir fra seg lønn


BESTEMTE: Rødt-leder, Bjørnar Moxnes, er fredag gjesteredaktør i Nettavisen. Han benyttet anledningen til å ta opp kampen for lavere lønninger til kommunale politikere.
BESTEMTE: Rødt-leder, Bjørnar Moxnes, er fredag gjesteredaktør i Nettavisen. Han benyttet anledningen til å ta opp kampen for lavere lønninger til kommunale politikere.
Sist oppdatert:
- Det er helt meningsløst at kommunepolitikere skal tjene mer enn det dobbelte av ansatte i kommunen, sier Bjørnar Moxnes.

Fredag er Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum, byttet ut med partiet Rødt sin leder, Bjørnar Moxnes. Det innebærer at 33-åringen får styre innholdet, men bare fram til midnatt.

Les også: Her er årets gjesteredaktører i Nettavisen

Et av Rødts kampsaker er å minske forskjellene mellom fattig og rik i Norge. Moxnes forelår igjen - og mener det er på høy tid - at kommunepolitikere som tjener over millionen, går ned i lønn.

Han tar utgangspunkt i byrådspolitikerne i Oslo.

- Det er helt meningsløst at for eksempel Fabian Stang (H) og Stian Berger Røsland (H) skal tjene det dobbelte av det ansatte i Oslo kommune gjør.

Hva synes du, hvor mye er kommunepolitikernes arbeid verdt? Kommenter nederst i saken!

At byrådspolitikerne har mange plikter og mye ansvar, skjønner han.

Fakta: Lønn Byrådet i Oslo 2015

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Ordfører: 1.264.040
Byrådsmedlem: 1.137.636
Byrådskomiteene- leder/nestleder: 805.797
Varaordfører heltid: 805.797

- Men det har også de som jobber i barnehage eller tar seg av pleietrengende eldre. Det er urimelig at politikerne skal tjene så mye mer.

Les også. – Høyre bløffer om eiendomsskatten

En oversikt over satser for lønnen blant politikere i Oslo kommune, viser at ordfører Fabian Stang sitter med en årslønn på 1. 264.040 kroner. De øvrige byrådsmedlemmene får 1. 137.636 kroner.

1,2 MILLIONER: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) tjener for mye, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Moxnes mener lønnsnivået bør reduseres med rundt 500.000 kroner. Han sier at sju av ti nordmenn ønsker et Norge med mindre forskjeller blant folk.

- Det er vår hovedoppgave som folkevalgte å få ned forskjellene. At politikernes lønninger er skyhøye, mens det samtidig kuttes i velferden, er uholdbart. Da får man heller si fra seg lønn.

- Hva med deg selv? Hadde du virkelig gitt fra deg lønn i samme situasjon?

- Ja, det hadde jeg. Folkevalgte skal representere folket, og det blir feil hvis de skal være i en annen lønnsklasse.

- Er du ikke redd for at lavere lønn blant folkevalgte kan gjøre det mindre attraktivt å bli det?

- Det er min siste bekymring. Hvis du må ha 1,2 millioner i årslønn for å styre Oslo, så er det noe galt med motivasjonen din.

Les også: Eiendomsskatt: Rødt gir full støtte til Ap

Moxnes tror høytlønnede politikere sliter med å sette seg inn i situasjonen til de som er å regne som fattige.

- Jeg sier ikke at politikerne skal leve i fattigdom, men har du det veldig romslig, så blir det vanskelig å forstå andres situasjon. Hvis du tjener 1,2 millioner i året og samtidig kutter i budsjettene, da mangler du magemål.

I en kommentar sier Fabian Stangs politiske rådgiver, Rune Dahl, at lønningene vedtas av bystyret og at de følger Stortingets satser. Utover det vil han ikke kommentere saken.

- Ordføreren har ingen kommentar til Moxnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere