RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røe Isaksen: – Dere må slutte å bruke ord som «statskupp»


UENIGE: Torbjørn Røe Isaksen (H) ble møtt av demonstranter i dag da han var på vei til Stortinget.
UENIGE: Torbjørn Røe Isaksen (H) ble møtt av demonstranter i dag da han var på vei til Stortinget. Foto: Foto Anne Marie Huck Quaye
Det sa Torbjørn Røe Isaksen (H) da han møtte et knippe demonstranter utenfor Stortinget som ikke liker at kirke og stat skiller lag i dag.

STORTINGET: Litt småkaotiske tilstander regjerte utenfor Stortinget i dag tidlig, da et knippe demonstranter fra hele landet viste sin motstand mot dagens lovendring, som fører til at statskirken straks er historie.

LES MER OM ENDRINGENE HER

– Vi ber for at Høyre tar de rette avgjørelsene, roper demonstrantene mens de passerer Isaksen som diskuterer med historiker og demnostrant fra Stiklestad, Roy Vega og en vestkledd dame med påskriften «Behold Bibelen i Grunnloven», Arnhild Gjendem.Etter utallige mailer fra demonstrantene er meldingen fra Isaksen klar til demonstrantene.

– Dere må slutte å bruke ord som «statskupp».

Bibel i grunnlov

– Vi er 50 prosent enige med dere, sa Vega til Isaksen, som selv undret litt over hva demonstrantene faktisk ønsket.

– Vi vil beholde statskirken, men man må kunne ha to tanker i hodet samtidig, sa Vega.

De grunnlovsendringene som vedtas er endringer av paragraf 2 og 16, og er et resultat av det såkalte kirkeforliket, en avtale mellom alle partiene på Stortinget inngått i 2008.

– Hva er det dere er så redd for da? Dere vil vel ikke at regjeringen i statsråd skal utnevne biskoper, sier Isaksen som får svar fra demonstrantene som mener det aller mest handler om å bevare bibelen som grunnsyn i grunnloven.

Toget har gått

Motviljen mot å skille stat og kirke er visstnok ikke uendelig stor, men det viktigste er, om man forstår demonstrantene rett, at Bibelen skal få stå «alene» som grunnsyn i grunnloven.

– Verdigrunnlaget er kristendommen, sier Vega, som ikke imøtekommer Isaksens syn om at verden har forandret seg, og at mange andre enn det kristne verdigrunnlaget bør få komme til, også i grunnloven.

En oppsummering skriver demonstrantene selv på en flyer:

«Nei til revidering av grunnlovens ånd og prinsipp».

En ting som er sikkert er som Isaksen sier:

– Toget har gått nå, det blir vedtatt i dag. Så ja, statskirken er straks historie.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere