RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reagerer på brudd i "vernesone"


Fra venstre Jane Steenbuch, Eivind Heløe og Eystein F. Husebye vil heller ha sti og større tilgjengelighet til Lysakerelva enn ny byggesone nedenfor Grinidammen.
Fra venstre Jane Steenbuch, Eivind Heløe og Eystein F. Husebye vil heller ha sti og større tilgjengelighet til Lysakerelva enn ny byggesone nedenfor Grinidammen.
At plan- og bygningsetaten anbefaler bygging i det som vil bli en vernesone langs Lysakerelva, har fått politikere lokalt og sentralt til å reagere.

LYSAKERELVA: Sett fra et miljøståsted vil jeg stille spørsmål ved klokskapen i en utbygging så tett på Lysakerelven. Oslo bystyre har svært ambisiøse målsettinger og satser millionbeløp på å åpne og tilgjengeliggjøre vassdragene ellers i byen.

Da er det et paradoks om vi skal tillate bygging så tett på elvebredden her. Når det dessuten er bebudet en kommunedelplan som vil legge begrensninger for fremtidig bygging i elvesonen - bør alarmklokker ringe, sier Eivind Heløe, Høyres miljøpolitiske talsmann og medlem av miljø- og samferdselskomiteen i rådhuset.

Nytt bebyggelsesmønster

Ullern Avis Akersposten (UAA) skrev for 14 dager siden om PBE som har gitt rammetillatelse til et bygg innenfor den varslede vernesonen på 30 meter, som inngår i arbeidet med ny kommunedelplan.

I tillegg mener etaten at dette kan bli starten på et nytt bebyggelsesmønster i den samme vernesonen, som strekker seg 3 400 meter i et bratt område langs elven. Friluftsetaten har prosjektansvaret for kommunedelplanen.

Ingen bygging

Jane Steenbuch (H) i bydelsutvalget for Vestre Aker reagerte umiddelbart da hun hørte om dette.

Bydelsutvalget har tidligere bedt om oppsettende virkning for bygging inntil en kommunedelplan er ferdigbehandlet i bystyret. Etter oppslaget i UAA, tok jeg kontakt med blant andre Eivind Heløe i bystyret, som reagerte raskt. Vi ønsker ingen bygging inntil noe som er den flotteste og mest dramatiske naturområdet i bydelen. Det ideelle er å få til en sti langs elvedraget fra Grinidammen og nedover. Vi ønsker ingen byggesone i dette området. Fortetting må ikke gå på bekostning av kulturlandskapet og verdifulle grøntområder, sier Steenbuch.

Brudd på praktisering

Heløe har lenge vært opptatt av å gjøre vassdragene tilgjengelige gjennom sitt virke i bystyret. Blant annet leder han arbeidsgruppen for gjenåpning av Alnavassdraget.

Jeg har tatt turen langs Lysakerelva fra Lysaker og opp hit til Grinidammen. Etter mitt skjønn vil tillatelse av ny bebyggelse her være et brudd på praktiseringen ellers langs vassdraget. Jeg er ikke ute etter å drive byggesaksbehandling, men jeg har stilt formelle spørsmål til de ansvarlige byrådene i denne saken. Jeg vil vite årsaken til at det er gitt byggetillatelse i et område som det etter alt å dømme ikke vil bli tillatt å bygge i senere. For meg kan det synes som den ene hånden ikke vet hva den andre gjør, sier Heløe.

Systemfeil

Leder av Naturvernforbundet i Oslo vest, Eystein F. Husebye berømmer politikernes raske reaksjon.

Årsmøtet i Naturvernforbundet tok opp saken og vi vil gjerne vise at vi støtter initiativet til Steenbuch og Heløe. Jeg ser det slik at når kommunen bruker store ressurser på en kommunedelplan og saken er i sin avslutning, så burde de som har ansvaret sørge for at det blir lagt ned midlertidig bygge- og deleforbud i sonen det gjelder. Når PBE fremmer en plan som er i strid med intensjonene i kommunedelplanen, så kaller jeg det en systemfeil. Vi må jo ta for gitt at det blir en vernesone på 30 meter langs hele vassdraget, sier Husebye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere