RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reagerer på politiets brutalitet på Plata


Leder i Foreningen for Human Narkoitikapolitikk, Arild Knutsen er med de rusavhengige til Stortinget tirsdag. Han mener politikerne må tørre å ta grep i ruspolitikken.
Leder i Foreningen for Human Narkoitikapolitikk, Arild Knutsen er med de rusavhengige til Stortinget tirsdag. Han mener politikerne må tørre å ta grep i ruspolitikken. Foto: Arkivfoto
Mer aggresjon og uro i rusmiljøet er resultatet av politiets brutale framferd på Plata, mener Arild Knutsen. Han frykter nærmiljøet blir skadelidende og ber politiet tenke seg om.

OSLO: – Politiet benytter unødvendig brutale grep ved sine pågripelser ved rusmiljøene i Oslo. Jeg bevitner dem stadig, senest i går. Da ble en eldre forbipasserende kvinne så sint at hun skjelte ut politiet på stedet. Ikke fordi slikt kan virke bryskt, men fordi politiet var unødvendig brutale. I det siste har utviklingen vært negativ, sier leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Knutsen mener politiets framferd skaper stor uro i rusmiljøene og frykter nærmiljøet blir skadelidende.

– Jeg oppfordrer politiet til å tenke seg om en gang for alle. Dette er ikke til å holde ut! I miljøene skapes større uro og mer aggressivitet, dette er ikke heldig verken for brukerne i miljøet eller for lokalsamfunnet rundt, sier han.

Knutsen er selv daglig til stede på Plata og har i lang tid observert politiets framferd. Han har tidligere fortalt at flere rusavhengige har følt seg truet av politiet.

ERIK LUNDESGAARD (H): «Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»

Politiet står imidlertid hardt på at det er et uttalt mål å fjerne de åpne rusmiljøene i Oslo, og både politimester Anstein Gjengedal og stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, har gjentatte ganger sagt at Oslo ikke skal ha synlig narkotikahandel.

Dette på tross av at Stølen også innrømmer at det er lite trolig at økt innsats fra politiet vil fjerne de rusavhengiges problem. Han har blant annet etterlyst sterkere innsats fra andre myndigheter.

– Når det gjelder selve rusproblemet, må helsemyndighetene komme på banen snart og løse dette, sa Kåre Stølen til dittOslo.no i januar.

ARILD KNUTSEN: Vil ha «Christiania» i Oslo

Men likevel fortsetter politiets innsats på Plata. Arild Knutsen påpeker at enkelte også har en særs brutal framferd.

– Individer i politiet behandler brukere på en slik måte at man får inntrykk av at de ser på rusmiddelavhengige som søppel. Aktiviteten står i grell kontrast til samfunnets generelle verdier. Deres atferd kan spres over til andre grupper, vold avler vold, sier han, og fortsetter:

– Det er grunn til å frykte at dette skaper et større skille brukerne og det øvrige samfunn imellom. Det er langt i fra alle i politiet som oppfører seg brutalt, men ved intensivering av politiaksjonen mot miljøene, kommer unge politifolk i sivil og noen av disse går til fysisk angrep uten å si et eneste ord på forhånd. Dette er trolig klarert med ledelsen på forhånd, det er også blitt vist liknende pågripelser i media tidligere, uten at praksisen har endret seg.

Knutsen etterlyser nå politisk handlekraft.

– Det er på høy tid at politikere i posisjon går ut og sier klart i fra hvordan de vil ha det. Slik kan opinionen få mulighet til å ta stilling til praksisen blant folk i offentlig uniform, sier han.

HVA MENER DU OM POLITIETS AKSJON PÅ PLATA? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere