*Nettavisen* Nyheter.

Redd bolighaier ødelegger miljøet

Fullt hus: Debatten på Rommen scenen trakk fulle hus. Bjørnar Moxnes (Rødt) (f.v.), Marianne Borgen (SV), Christel Gundelach (Frp), Kapur Mudassar (H) og Jan Bøhler (Ap) svarte på debattleder Geir Helljesens spørsmål. Foto: Janina Lauritsen Foto: Foto: Janina Lauritsen

Beboerne i Vestli vel frykter at boligspekulanter vil ødelegge bo- og nærmiljøet, hvis de nye forslagene til endringer i eierseksjonsloven trer i kraft.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vel-leder: Annstein Garnes.

ROMMEN/STOVNER: Mandag møtte 338 personer opp til folkemøte på Rommen scene for å høre debatten om forslagene til nye endringer i eierseksjonsloven. Loven sier at man ikke kan eie flere enn to seksjoner i ett sameie, men nå skal dette vurderes å utvides.

– Vi vil ikke at boligspekulantene skal ødelegge bomiljøet vårt. Vi vil rydde opp i dette før det går galt, sa leder i Vestli Vel, Annstein Garnes under folkemøtet.

Vestli vel er en sammenslutning av boligsameier, huseierlag og borettslag fra Skillebekk i nord, Stovner Senter i sør og Jesperud i øst.

Hybelhus

Beboerne på Vestli har de siste årene sett at boligspekulanter har kjøpt opp boliger til utleie. I mange tilfeller har de delt opp leilighetene til rene hybelhus til langt flere personer enn det egentlig er plass til. Og ofte til arbeidere fra utlandet.

– Vi er ikke imot utleie. Men vi vil ikke ha hybelhusene, det ødelegger bomiljøet. Flere av sameiene har problemer med vann, søppel og tyverier på grunn av dette. Vi har ikke kontroll på hvem som kommer inn. Vi vil ha en lov som gagner vårt bomiljø, sa Garnes.

– Jeg vil føle meg trygg, jeg vil kunne slippe ut datteren min om kvelden, og jeg vil ha hyggelige naboer jeg kan snakke med.

Les også: Her kommer 96 nye boliger for utleie

Gjelder mange

Jan Bøhler (AP), Kapur Mudassar (H), Christel Gundelach (Frp), Marianne Borgen (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt) stilte opp til debatt under folkemøtet.

Jan Bøhler (AP) sier politikerne må høre på beboerne.

– Denne saken gjelder mange, dette er et samfunnsproblem. Også for de menneskene som blir puttet inn i disse kottene, som ikke har noen alternativ. Vi ønsker ikke at de som kommer hit til Norge for å jobbe skal ha det sånn. Dette skaper utrygghet og ulovlige forhold. En fri eiendomsrett er ikke verdt noe hvis den går utover alle andre. Folk må få øynene opp, og vi politikere er her for at flere skal se det. Vi må høre på dem som lever midt oppi det, de som er her i kveld.

Christel Gundelach (Frp) ønsker ikke at folk skal flytte fra området fordi det blir umulig å leve der.

– Bomiljøet blir helt annerledes enn slik det ble forutsett. Vi trenger nye lovhjemler til å begrense disse problemene. Vi vil at folk skal flytte hit, ikke at de skal flytte bort fordi det blir umulig å leve her. Min drøm er at når min fjorten år gamle nevø er på min alder, skal han kunne bo i Vestli og si at han er stolt av det, sa hun fra scenen.

Marianne Borgen (SV) er også enig i at det trengs en ny lovgivning, men vil stramme inn i stedet for å gjøre det lettere å kjøpe utleieleiligheter.

– Vi er nødt til å få en lovgivning som setter begrensninger og gir mer makt til styret. Dagens lov er udemokratisk. Det at 16 mennesker kan bo i en leilighet på 100 kvadratmeter er et uverdig bomiljø. Vi vil at folk skal kunne bo ordentlig.

Bjørnar Moxnes (Rødt) er ikke for de nye forslagene til endringer, og sier han håper at sunn fornuft vinner til slutt.

– Vårt syn er at en bolig skal være et hjem, ikke et spekulasjonsobjekt. Hvis ikke dette stanses, er jeg redd dette blir starten på en rasering av bomiljøene, sa han.

Høyres representant Kapur Mudassar fikk mye piping og buing under debatten. Han nektet å si sin mening og ville ikke svare konkret på spørsmålene.

– Politikerne skal og bør følge med på dette. Dere skal vite at vi tar med oss tilbakemeldingene. Jeg ønsker debatten velkommen når den kommer til Stortinget, sa Mudassar.

Storbyfenomen

Annstein Garnes sier til Lokalavisen Groruddalen at han ønsker klare svar, men at det er godt å høre at flertallet ser poenget.

– Det er viktig for oss at vi lytter til de som vet hva vi kan gjøre med situasjonen nå. Det er noen få som ødelegger for mange. Men nå har vi fått verktøy, vi har sett at politikerne lytter og informerer videre. De har latt denne loven gli opp, nå må de stramme den inn. Det er mitt håp.

Videre påpeker han at dette ikke er et problem som kun er begrenset til Vestli vel.

– Dette er et storbyfenomen, i løpet av de to-fem siste årene har det skjedd radikale endringer til det verre. Jeg våknet en morgen av 16 bevæpnede politifolk og flere sykebiler utenfor vinduet. Det var noen som oppholdt seg ulovlig i Norge, i en av leilighetene. Det er også en del gjenger som bor i vårt sameie. Går du en tur på Vestli ser du hvor det er utleieleiligheter. Det ser ikke pent ut. Det er gress i stedet for blomster i kassene, forteller han.

Gjernes sier at når boligspekulantene gjør om leilighetene som er beregnet på fire, om til en hybelleilighet til 16 personer, kan det fort bli farlig.

– Det er en tikkende bombe at 16 personer skal lage mat der. Og hvorfor skal ikke de som leier ha rett til å bo like godt som meg? Dette er ikke verdig Norge i 2014. De skal ikke bo sånn.

Han forteller også om beboere som føler seg utrygge fordi det stadig dukker opp nye mennesker i naboleilighetene.

– Det kommer nye fjes hele tiden. De eldre føler seg ikke trygge, og det er der du bor du skal føle deg trygg, sier han bestemt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag