Redd for sexpress

Jan Arild Linja (Frp) er føler seg ikke trygg på etableringen av et bokollektiv.

Jan Arild Linja (Frp) er føler seg ikke trygg på etableringen av et bokollektiv.

Et bokollektiv for flyktninger under 18 år skal etableres. Det gjør Jan Arild Linja nervøs. Han er redd eldre asylanter skal lyve på alderen og utøve sexpress mot yngre jenter.

Enhetsleder i Bydel Stovner, Ingebjørg Mjåland, mener bokollektivet er veien til god integrering.

BYDEL STOVNER: I løpet av årest første halvår skal det opprettes et bokollektiv for mindreårige flyktninger som kommer alene til Norge.

Fire-fem ungdommer blir da plassert i et kollektiv. De får hvert sitt soverom, men deler bad, kjøkken og oppholdsrom.

På sikt er det ønskelig for administrasjonen å opprette to-tre slike kollektiv.

Flyktningene som får bolig i kollektivet skal begynne på skoler i området, og vil komme inn i et opplegg i skolen slik at de lærer seg norsk.

– Skolen står for norskopplæringen. Bydelen drifter stedet og det er flere ansatte som skal jobbe der, forteller enhetsleder i administrasjonen, Ingebjørg Mjåland.

– Noen kan lyve på alder

Det er ikke alle som er like begeistret over bokollektivet. Frps Jan Arild Linja er redd for at asylantene skal juge på alderen, og utøve sexpress på yngre jenter.

– Har vi garantier for at våre barn ikke blir utsatt for sexpress? spurte Linja i bydelsutvalgets møte forrige uke.

– Hvordan vet vi at de asylantene som kommer faktisk er 14 år og ikke bare sier det? En 20-åring kan si at han er 14, og ha papirer på det, selv om det ikke stemmer. Han er mer moden seksuelt, og kan utøve sexpress mot de andre i klassen, uttalte Linja, og fortalte at han har hørt om tilfeller der eldre asylanter utøver sexpress mot jentene.

– Hva skjer når eldre gutter som ikke er vant med norsk samfunn blir plassert i klasser med de yngre jentene? spurte, uttalte Linja.

Resten av politikerne synes kollektivet er en grei løsning og ristet på hodet av Linjas bekymring.

Tore Ludt (Sv) kommenterte at han ikke ville slutte seg til sexpress-skremsel.

– Et bokollektiv er en god løsning, og gir gode muligheter for integrering, sa Ludt, mens partkollega Kenneth Berg mente at det å ta i mot asylantene er et minimum av det landet kan gjøre.

– Vi har tross alt vært med på å innvadere et land, uttalte Berg.

Flest gutter

Hver kommune får et visst antall flyktninger å ta i mot hvert år. Hver bydel i Oslo skal bosette noen. Bydel Stovner skal i 2010 bosette 18 flyktninger, hvorav noen er under 18 år.

– Ifølge IMDI så er det veldig mange flyktninger fra Afghanistan som kommer nå. Dette er jo på grunn av situasjonen i landet. I 2009 var det flest gutter ble vi fortalt, sier Mjåland.

Staten betaler

Asylantene skal få leksehjelp, skole, integrering og skal bli selvforsørgende.Bokollektivet får godt med personell. Lederen har treårig relevant høyskole, og det vil være miljøarbeidere og annet personell med relevant utdanning.

Mjåland forteller at det er opprettet fem hele stillinger, to 60 prosent stillinger, fem 35 prosent stillinger og tre 46 prosent stillinger som er nattvakt.

Prosjektet er det staten som betaler, men det er bydelen som skal drifte. Det er også bydelen som tar initiativet til å opprette slike kollektiv.

– Dette er en god måte å integrere asylantene, sier Mjåland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.