*Nettavisen* Nyheter.

Reddere for syklister enn bilister

Pål Gulliksen, leder for landeveisgruppa i IF Frøy, mener de aller fleste tar hensyn til syklistene i trafikken.

Hvervenbukta: Hver tirsdag møtes rundt 100 landeveissyklister i Frøy i Hvervenbukta for å sykle sammen. De yngste har alle fylt tretten år og samtlige har hjelm.

Det er påbudt med hjelm hos oss. Jeg synes at de som ikke bruker hjelm har bevist at de ikke har noe å miste, sier Gulliksen som selv har knekt et par hjelmer og vet at den hjelper om uhellet skulle være ute.

God sykkel

Helt nødvendig for alle syklister som skal ferdes i trafikken er å ha en sykkel som er i god stand, mener Gulliksen.

Du bør ha en ordentlig sykkel, og det er viktig at bremsene virker, sier han.

Samferdselsetaten sørger for at det blir flere og flere meter i hovedstaden med egne sykkelfelt i veibanen.

Problemet er bare at det er byens dyreste parkeringsplasser, sier Gulliksen som ofte opplever at sykkelfeltet er blokkert av parkerte biler. Han opplever dessuten ofte at løv, grus og skitt havner i sykkelfeltet. Dårlig asfaltering i sykkelfeltene er også et problem.

Da går det fort en slange og et dekk og det koster i hvert fall 450 kroner, forklarer han.

Omveier bedre

Gulliksen synes det flere syklister enn bilister som tar sjanser i trafikken. Han påpeker at syklister på lik linje med bilister skal overholde høyrevikeplikt og stoppe på rødt lys. Han er ikke særlig redd for bilistene når han er ute og sykler i gatene.

Nei, jeg er reddere for syklister enn bilister. Det er bare dumhet fra syklister å kjøre på rødt lys. Det er bare å bruke bremsen lite grann og så tar det et halvt minutt lenger, sier Gulliksen som daglig sykler på landeveien. Han synes det er viktig å påpeke at om det skjer en ulykke så er det ikke så viktig om det er bilistens feil for det er uansett syklisten det går hardest utover.

Derfor tar Gulliksen gjerne omveier der han vet det er mindre trafikk. Det er bra både for syklistene og bilistene. Og i gangfelt går Gulliksen av sykkelen om det er andre der.

Men det er viktig å vite at syklister har lov til å befinne seg på fortau og gangfelt så lenge det skjer i gangfart. Og det er lov til å sykle to i bredden på veien, men ikke mer, sier han og oppfordrer alle syklister til å ta det med ro i trafikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.