RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reddet Egner-maleri i tolvte time


Turi Egner Olderheim foran sin fars veggmaler, som han malte i barnehagen på Marienlyst. Nå får Kampen skole kunsten.
Turi Egner Olderheim foran sin fars veggmaler, som han malte i barnehagen på Marienlyst. Nå får Kampen skole kunsten.
Gjemt bak strietapet og maling ble et 70 år gammelt veggmaleri av Thorbjørn Egner reddet – i tolvte time.

KAMPEN: Da bygget i Gardeveien på Marienlyst skulle rives tidligere i år, til fordel for nye Solbertorget barnehage, dukket minnet fra Thorbjørn Egner opp.

– Vi bodde i en av de åtteetasjer høye blokkene på Marienlyst, og alle barna som bodde der fikk tilbud om gratis plass i noe som het Sillesens barnehage, forteller kunstnerens datter, Turi Egner Olderheim.

Hun mener faren kan ha malt maleriet – rett på veggen i barnehagen – i 1939 eller 1940.

– Det var en vennetjeneste, sier Olderheim.

Egner malte dessuten et takmaleri, og en murvegg i bygget, som etter å ha vært barnehage, ble brukt som frukthandel i mange år. Både veggmaleriet og den malte murveggen ble reddet i siste liten før bygget ble revet, mens takmaleriet gikk tapt.

Under lag med strietapet, lim og ny maling, fant malermester Tina Juuhl hos M. Bratfoss i Nydalen det landliginspirerte maleriet av hest, barn, jordbruk og en piperøykende mann – mulig inspirert av Hadeland, der Egner-familien ferierte på den tiden.

– Det har vært en krevende jobb, og tydelig at bildet har vært pyntet på opp gjennom årene, men vi fant mye av originalen innerst, sier Juuhl.

dittOslo møter Thorbjørn Egners datter i malerverkstedet i Nydalen sammen med inspektør Kjell Jenssen og vaktmester Jon Andreassen fra Kampen skole. Når restaureringsarbeidet med veggbildet er ferdig skal det rammes inn og gis til skolen.

– Vi har allerede noen små Egner-originaler, som ble gitt skolen av Egner selv, forteller Andreassen.

Og det er ikke tilfeldig at det er Kampen som får det noe uvanlig maleriet. Tegneren, forfatteren, visedikteren og komponisten Egner bodde selv i Nordmannsgata i mange år, og var elev ved skolen.

– Egner er en del av nærmiljøet, og brukes flittig på skolen, sier Jenssen, som er takknemlig for gaven.

– Da det kom en forespørsel fra Kampen skole om at de ønsket maleriet, var vi søsknene ikke tvil om det var dit det skulle, sier Olderheim.

Maleriet vil få hedersplassen i foajeen på skolen. Avdukingen vil trolig finne sted i forbindelse med at det 12. desember er 99 år siden Egner ble født.

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere