RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reform til besvær

Til tross for økte bevilgninger fra kommunen, er bydelsbudsjettet for Vestre Aker stramt. Bu-leder Elin Horn Galtung skylder blant annet på den nye sykehjemsreformen.

Huseby: oden 2004- 2006 hadde bydel Vestre Aker vanskelige økonomiske rammebetingelser. I første halvår av 2006 måtte bydelen redusere sitt aktivitetsnivå med rundt seks millioner kroner for å få balanse i budsjettet. Denne sommeren og høsten økte bydelsen kostnader ytterligere med netto fem millioner kroner. Etter dette var bydelens netto prognose for 2006 minus 5,5 millioner kroner. Da byrådet foreslo å styrke bydelenes budsjetter med nesten 150 millioner kroner i år, fikk bydel Vestre Aker nærmere 10 millioner kroner. Dette betyr at bydelen har en positiv prognose for regnskapet 2006.

Lite penger til overs

Til tross for økte bevilgninger, er budsjettet stramt.
- Bevilgningene i år blir for en stor del spist opp av den såkalte sykehjemsreformen, som gjør at sykehjemsplassene vi har på Hovseter og Vinderen sykehjem, og de vi kjøper av andre bydeler, blir vesentlig dyrere. Dette fordi de sentralt i byrådsavdelingen for velferd, sosial og helse har beregnet en pris basert på gjennomsnittet av alle sykehjemsplassene i Oslo, mens våre har vært billigere enn det. De som tjener på en slik enhetspris, er de som har drevet plassene dårlig slik at de er blitt dyrere enn våre, og over gjennomsnittet, sier BU-leder Elin Horn Galtung.

Ville brukt pengene annerledes

I budsjettet foreslår bydelsdirektør Jan Hagen ingen endringer innenfor administrasjonen. Reforhandlinger av renholdsavtaler har imidlertid bidratt til reduserte utgifter på to millioner for 2007. Barnevernsbudsjettet økes med 6,5 millioner kroner. Utgifter til nye brukere og merutgifter til brukere med økt omsorgsbehov avsettes med cirka fem millioner i forhold til status høsten 2006. Det er avsatt en million kroner for å dekke en utvidelse av hjemmehjelp til minimum fire timer per måned for de som får et slikt tilbud. Ergoterapeut for barn styrkes med 0,3 årsverk for å dekke behovet i denne tjenesten.
- Jeg hadde nok ønsket meg at alle de 6,5 millionene vi regner med til økt betaling for de samme sykehjemsplassene var tilgjengelig til fritt bruk slik at vi kunne lagt listen lavere for å få sykehjemsplasser. Det er nok av saker vi kan bruke penger til både i forhold til barn og unge og på eldresentrene. Jeg synes det er bittert at en såkalt reform som 14 av 15 bydeler advarte mot, blir en så dyr form for byråkrati - uten at det påviselig kommer andre enn nye byråkrater til gode, og de bydelene som drev dyrt, sier Horn Galtung.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere