Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Refser byrådet for sykehjemsplan

BEKYMRET: Lokalpolitiker Karin Svendsen (Ap) frykter at byrådet legger opp til altfor få sykehjemsplasser i kommende tiårsperiode. FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
BEKYMRET: Lokalpolitiker Karin Svendsen (Ap) frykter at byrådet legger opp til altfor få sykehjemsplasser i kommende tiårsperiode. FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
– Det er uforståelig at Oppsalhjemmet ikke skal rehabiliteres, og vi trenger flere sykehjemsplasser enn det byrådet legger opp til, sier Karin Svendsen (Ap) i Østensjø BU.

NEDSLITT: Karin Svendsen (Ap) blir trist når hun ser den dårlige standen Oppsalhjemmet er i, med rom som skriker etter maling og punkterte vinduer det nesten ikke går an å se ut av.

UTRIVELIG: Disse skapene er bare noe av det som trenger oppussing på Oppsalhjemmet. FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

POTENSIALE: Østensjøs politikere mener tomten i Haakon Tveters vei 65, som ligger rett på den andre siden av t-banen, må sees i sammenheng med utvikling av Oppsalhjemmet. I tankesmien for Oppsal ble det foreslått gangbro over til sykehjemmet.

ØSTENSJØ: Lokalpolitikerne i Østensjø mener Byrådets sykehjemsbehovsplan for 2012-2022 feilberegner bydelens fremtidige behov for omsorgstilbud.

– Byrådet bruker befolkningsprognoser fra 2009, så behovet for sykehjemsplasser i tiårsperioden er feil. Vi mener det er behov for 100 plasser mer i 2014 og 150 plasser mer i 2020 enn det som står i planen, sier Karin Svendsen (Ap) i Østensjø bydelsutvalg.

LES OGSÅ: Sykehjemsbehovsplanen behandles i bystyrets helse- og sosialkomité 1. februar

Nedslitt sykehjem

Svendsen leder bydelens omsorgskomité, som også er rystet over at Oppsalhjemmet er tatt ut av rehabiliteringslisten som det har stått på i flere år.

– I 2006 sto det at Oppsalhjemmet skulle totalrehabiliteres, men hva nå? Det er ikke foreslått nedlagt eller pusset opp, og vi finner det fullstendig uakseptabelt så nedslitt som sykehjemmet er i dag, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Oppsalhjemmet skal pusses opp i 2012

Lokalpolitikerne krever at Oppsalhjemmet innarbeides i planen igjen, og er uenige i vurderingen om at det er begrensede utviklingsmuligheter.

– Man kan kjøpe tilbake tjenesteboligene, og den kommunale tomten i Haakon Tveters vei 65 bør knyttes til planen. Her ønsker vi oss omsorgsboliger, men den kan også brukes til utvidelse av Oppsalhjemmet, sier Svendsen.

Flest eldre i byen

Østensjø er den bydelen med flest eldre over 80 år, og flest demente. Svendsen mener disse gruppene ikke passer inn i byrådets storsatsing Omsorg Pluss.

I Utmarkveien 2 på Bøler er det planlagt 70 slike leiligheter.

– Omsorg Pluss høres flott ut, men det er et veldig dyrt tilbud på grunn av døgnbemanning. Og det er ikke noe alternativ til sykehjemsplasser, sier Svendsen.

– Det er vesentlig forskjell på behovet til de som trenger sykehjemsplass og Omsorg Pluss. Folk er så syke når de kommer på sykehjem nå, derfor frykter vi at disponible sykehjemsplasser ikke vil dekke behovet, sier Svendsen.

Ser Oslo under ett

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) påpeker at byrådets prognoser baserer seg på Oslostatistikken, som også Kommuneplanen baserer seg på.

– Sykehjem er et byomfattende tilbud. Prognosen gjelder det totale behovet i Oslo kommune, og Omsorg Pluss skal ikke erstatte sykehjemsplasser. Omsorg Pluss skal være et tilbud for dem som har behov for trygghet, men ikke sykehjemsplass, sier eldrebyråden.

Når det gjelder Oppsalhjemmet kommenterer Kvalbein at det er bygget ut maksimalt i henhold til reguleringsplanen.

– Hvis vi bygger om Oppsalhjemmet etter dagens krav, får man for få plasser til en effektiv drift. Etter Sykehjemsetatens vurdering bør et sykehjem ha 120-150 plasser. Tomten i Haakon Tveters vei 65 er ikke stor nok til å bygge et sykehjem, sier Kvalbein.

LES OGSÅ:

Oppsalhjemmet må rehabiliteres!

Sykehjemsetaten trenger leiligheten hennes - Kari (90) må flytte

Skål, mor - hjemmet ditt er reddet!

Rullator-rally på Oppsalhjemmet

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!