RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er virkelig firkantet, sier BU-leder Bjarne Ødegaard (H). FOTO: ANDRÉ JERMANN
Dette er virkelig firkantet, sier BU-leder Bjarne Ødegaard (H). FOTO: ANDRÉ JERMANN

Refses for svak økonomistyring

Bydel Frogner får kraftig kritikk i en rapport gjennom ført av kommunerevisjonen. - En ubalansert og svært lite gjennom arbeidet rapport, tuftet på fravær av helhetstenkning, sier BU-leder.

FROGNER: Bakgrunnen for kraftsalven fra BU-leder i Bydel Frogner, Bjarne Ødegaard er at kommunerevisjonen i februar i år la frem en rapport der Bydel Frogner beskyldes for å bryte kommunens økonomireglement. Bydelen hadde et merforbruk på 17 millioner kroner i 2008, et underskudd som hang igjen fra regnskapene de to foregående år.

- Det medfører ikke riktighet at vi har brutt kommunens økonomireglement. Vi gikk i driftsmessig balanse i 2008. Driftsrammen for 2008 skal sees på uten merforbruket som henger igjen fra foregående år, slår Ødegaard fast.

Bydelsutvalget i Frogner Bydel hadde i løpet av månedene mars-mai 2008 klare planer for hvordan merforbuket skulle dekkes inn, men da basert på det som er kjent som "anerkjent praksis", nemlig at inndekning av slike merforbruk kan deles over to år.

- Vi var hands on, og hadde løsningene for dette klare, sier han og fortsetter:

- Det velger revisjonen å se bort i fra. Å se på tallene isolert fra en Bydels oppgaver, og ikke minst plikter, er å ikke forholde seg til virkeligheten. Denne rapporten forholder seg ikke til at vi er lovpålagt å tilby en rekke tjenester. Det kan synes som om revisjonen heller hadde sett at vi brøt norsk lov. Det kan vi faktisk ikke gjøre, sier han.

Plikter

Ødegaard sikter til blant annet helse- og sosialloven, som sier at enhver som medisinsk er vurdert til å trenge plass på sykehjem også har en juridisk rett til en slik plass, med andre ord: Bydelen er pliktige til å yte den bistand borgerne har rett på, uten at økonomiske hensyn skal spille inn. Det vil si:

- Fattes det vedtak om at du trenger sykehjemsplass, plikter vi å tilby borgeren det, enten det er dekning for dette i budsjettet eller ei, sier en tydelig frustrert og oppgitt Bjarne Ødegaard.

Bydelen tilbyr blant annet tjenester innen sykehjem, hjemmesykepleie, praktisk bistand knyttet til hjemmesykepleie, barnevernstiltak og barnehageplass.

- Vi kan ikke nekte folk den bistand de har rett på, sier Ødegaard.

- I revisorøyne er muligens dette kjempeflott, men dette har svært lite med virkeligheten å gjøre. Det skuffer meg at kommunerevisjonen i sitt arbeid ikke tar opp disse problemstillingene, sier han til Lokalavisen Frogner.

Bydelen søkte om å få nedbetale sitt merforbruk over to år, men fikk altså avslag fra byråd og bystyret. Det overrasket Ødegaard.

- Jeg vet ikke hvorfor, for alternativet er jo bare at vi riskierer å gå i underskudd, sier han.

Hva gjelder Bydel Frogners økonomistyreing er den erfarne bydelspolitikeren svært tilfreds.

- Administrasjonen gjør en god jobb. Økonomirapporteringen har ikke vært god nok. Det har vi jobbet godt med og de siste to årene og er svært fornøyd med hvordan rapporteringen er nå, sier han.

Skuffelsen over kommunerevisjonens rapport er likevel så stor at bydelsutvalget på siste BU-møte i mai, vedtok å anbefale å konkurranseutsette kommunerevisjonen.

- Vi har mange gode revisorer i dette landet. Vi trenger kompetente folk som kan se hele bilde. Jeg mener at konkurranse er av det gode.

I flere bydeler

Bydel Nordstrand har mange av de samme erfaringene som Frogner. Også der er sinnene i kok over at revisjonen konkluderer med at bydelen bryter økonomireglementet.

- Vil dere gå samme med andre bydeler i Oslo om dette?

- Nei. her er det ingen samkjøring. Dette handler ikke om politikk, jeg vil ikke slå politisk mynt på dette. Men kommunerevisjonen trenger tydeligvis å styrke sin faglige kompetanse, sier Ødegaard

Bydelsutvalget er bedt om en uttalelse på kommunerevisjonens rapport.

Bydelsutvalgets nestleder Hans Henrchsen (Frp) og BU-leder Bjarne Ødegaard (H) utarbeidet et tilsvar til rapporten, som ble enstemmig vedtatt i Frogner bydelsutvalg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere