Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen ber politiet ta grep om smuglersigaretter

Politiet bekrefter at salg av smuglersigaretter på gateplan i Oslo er et utbredt problem. Likevel har ikke regjeringen andre løsninger på problemet enn å be politiet prioritere denne typen kriminalitet.
Politiet bekrefter at salg av smuglersigaretter på gateplan i Oslo er et utbredt problem. Likevel har ikke regjeringen andre løsninger på problemet enn å be politiet prioritere denne typen kriminalitet. Foto: Philip Morris
Sist oppdatert:
Regjeringen ber politiet prioritere omsetning av illegale sigaretter. Selv forholder de seg i ro.

OSLO: - Økonomisk kriminalitet i alle avskygninger er noe som tas på stort alvor, og det står høyt på den politiske prioriteringsagendaen vår, sier statssekretær i Justisdepartementet, Hans Røsjorde (Frp).

Han kan verken love politisk handling eller flere ressurser til politi og tollvesen, men presiserer at regjeringen tar all økonomisk kriminalitet «svært alvorlig».

- Vi er skuffet
Nettavisen har denne uken avslørt omfattende salg av smuglesigaretter, både på gateplan og i kiosker i Oslo.

Torstein Schroeder i Virke ber om politisk handling for å få bukt med ulovlig tobakkssalg i Norge.

Tall fra tobakksindustrien viser at så mye som hver andre sigarett i Norge ikke er solgt her i landet. Mange av disse selges illegalt, og stammer fra smugling.

Det har fått bransjeorganisasjonen Virke til å se rødt, og de har sendt flere brev til Justisdepartementet, der de ber om politisk handling for å hindre illegal omsetning.

- Vi er skuffet. Når vi ser den enorme politiske viljen til å få bukt med tobakksforbruket i Norge, og villigheten til å bruke avgifter for å redusere forbruket, så er vi skuffet over at man ikke ser sammenhengen mellom avgiftsnivået og illegal omsetning, sier direktør for kiosk, bensin og servicehandel i Virke, Torstein Schroeder.

Les også: - Dette er en del av et flerhodet uhyre

Lover ingenting
Det første brevet fra Virke fikk til svar at regjeringen overlot til politiet å bekjempe illegal omsetning av sigaretter. Et nytt brev ble sendt i november, der Virke presiserer at de er behov for politisk handling, som strengere straffer og økte ressurser til politi og tollvesen.

Men det vil ikke regjeringen love.

Statssekretær Hans Røsjorde (Frp) sier det ikke er greit at kiosker som selger smuglersigaretter får holde åpent, men overlater ansvaret til politiet.

- Virke ber om politisk handling i sitt brev– hvilke grep kommer dere til å gjøre?

- Vi har selvsagt tenkt å svare på de henvendelsene vi får, sier stassekretær Hans Røsjorde.

- Og hva vil dere svare?

- Det må vi ta når den tid kommer.

- Kan det bli aktuelt med økte ressurser til politi og tollvesen for å få bukt med dette problemet?

- Det kan jeg ikke kommentere nå.

Politi og tollvesen er løsningen
Røsjorde påpeker at regjeringen har tillit til at samarbeidet mellom politiet og tollvesenet vil gi resultater.

- Økt samarbeid mellom tollvesen og politi har gitt gode resultater allerede, og løsningen må være å gjøre dette enda bedre.

- Hva tenker du da på konkret?

- Da må de som jobber med dette i politiet og tollvesenet se på hvilken strategi de ønsker å satse på, og hvilke praktiske grep som kan gjøres. Men dette er det fagpersonene som vet best, sier Røsjorde.

Han understreker at regjeringen har bekjempelse av økonomisk kriminalitet som en priortiert oppgave.

- Politiet og tollvesenet må følge de signalene som er gitt om bekjempelse av økonomisk kriminalitet, og finne smarte løsninger for å hindre dette, sier Røsjorde.

Les også: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo

- Kan ikke svare
Tidligere denne uka avslørte Nettavisen at en rekke kiosker selger smuglersigaretter. En av kioskeierne bekrefter dette, og forteller også at han har hatt både politi og tollvesen på besøk, men at han fikk fortsette å holde kiosken åpen, fordi de kun fant en kartong med sigaretter.

- Er det greit at slike kiosker holder åpent?

Nei, det er ikke greit. Det gjelder enhver ulovlig handling som grenser opp mot økonomisk kriminalitet, sier Røsjorde.

- Er det da noe feil med regelverket, eller er det politiet som ikke gjør jobben sin?

- Det kan jeg ikke svare på.

- Hvorfor ikke?

- Fordi dette handler om arbeidsmåter og metoder å løse dette på, som tjenestemenn i politiet og tollvesenet har kunnskap om, sier han.

Røsjorde beklager også at han ikke kan si mer konkret om saken, men understreker at regjeringen tar all økonomisk kriminalitet på alvor, og har det som en prioritert oppgave å bekjempe dette.

Se video av da kioskeieren ble avslørt her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=mkLnCqwCs_6S-SRGSoaW9yZZpqrB2gPQZorL7QXZn9HwLrG3txODVp0O0Llz8sfCjUH5Zz-ap8jSYJCILlcSogXeyf5HEqjC6jKNIBk0XPsHKQmtAmCe8I2xx6yYZlFMnf5vo5XpQZw&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!