*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen gir full gass for lokk

Dersom de rødgrønne vinner kommunevalget til høsten, blir arbeidet med E6-lokket kraftig fremskyndet.

holmlia: Regjeringen varsler at den gir sin helhjertede og fulle støtte til arbeidet med å få til E6-lokk gjennom Groruddalen. Mijlølokk som kler inn motorveien fra Alnabru til Høybråten, er dermed innlemmet som rødgrønn politikk.

Tårer

Meldingen er et aldri så lite stikk til det borgerlige FrP-byrådet, som har satt på bremsene med å forskuttere finansiering av gigantprosjektet. Byråd Peter N. Myhre brukte sju måneder på signalisere at byrådet legger saken i skuffen, noe som har ført til rabalder i bystyret. Nå inviterer regjeringen til samarbeid med kommunen. Det er byrådslederkandidat Rune Gerhardsen meget godt fornøyd med.
Jeg fikk tårer i øynene da han begynte å snakke om lokket. Stemningen ble nærmest sprituell. Det er politikk på sitt beste når man trekker i samme retning. Regjeringen er tydelig på at dersom vi vinner valget, så løper regjeringen sammen med oss for å få til lokk, sier Gerhardsen.

Viktig drahjelp

Når kan lokket bygges?
Det blir for dristig å spå, men vi kommer til å anstrenge oss grenseløst, sier Gerhardsen.
Det var Arbeiderpartiet som i 2004 lanserte visjonen om å kle inn motorveien, for å redusere støy, veistøv og forurensning. Nå står alle tre regjeringspartier bak prosjektet.
Det ligger perspektiver i dette som tilsier at det kan betraktes som et byutviklingsprosjekt., sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.
Hvordan skal regjeringen jobbe for lokket, all den tid byrådet har satt på bremsene?
Dersom vi får et nytt flertall i Oslo, blir det satt fart og trykk på lokket. Det gjør at det blir lettere å få til, sa Stoltenberg med stikk til FrP-byrådet.
Regjeringen lener seg fremover, ikke bakover. Det nytter ikke å si at dette får vi ikke til, sa han videre.

Sammenlignet med elva

Statsministeren sammenlignet E6-lokket med åpningen av Akerselva som i sin tid var luket for allmennheten og en stygg andunge midt i byen.
Det blir et stort sprang for Groruddalen, akkurat slik Akerselva var for indre øst. Jeg husker hvor utilgjengeilg området var. Det var helt sperret for folk, det gikk ikke an å gå der. Helt idiotisk, sa Stoltenberg.
Gerhardsen tror mange ikke er helt klar over hvor stor denne saken er.
Dette blir en svær utredning. Tenk deg hvilke muligheter et slikt lokk kan åpne opp for Groruddalen, sier han amorøst.
Dette skal vi få til, sa SVs gruppeder Knut Even Lindsjørn.
E6-lokk ligger nå til utredning hos Statens vegvesen i Oslo. Utredningen som er del av en egen rapport om Oslopakke 3 er klar i oktober. Da blir den lagt ut på offentlig høring.

E6-lokket vil bli et skikkelig løft for Groruddalen, som Akerselva ble det for Oslo indre øst
Jens StoltenbergR

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.