Camilla.Svendsen@dittoslo.no"/>
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husbankfinansiert boligbygging er noe regjeringen nedprioriterer i statsbudsjettet.
Husbankfinansiert boligbygging er noe regjeringen nedprioriterer i statsbudsjettet. Foto: ILLUTRASJONSFOTO: Arne Vidar Jenssen

Regjeringen kutter Husbanken

Husbanken mister fem milliarder i 2012. – Struping av Husbankens boligbygging, mener NBBL.

OSLO: Husbanken strupes i statsbudsjettet, det mener administrerende direktør i Norsk Boligbyggelag (NBBL), Thor Eek.

Regjeringen ønsker å kutte Husbankens låneramme med fem milliarder kroner. Det går ut over byggingen av nye boliger.

Del på Facebook

Da regjeringen reviderte sitt budsjett for 2011 i våres, økte de Husbankens ramme. Det er altså disse pengene som blir kuttet til neste år.

LES OM HUSBANKEN I STATSBUDSJETTET HER

For lite til boligbygging

– Det bygges for få boliger i forhold til behov og befolkningsutvikling. NBBL vurderer en låneramme i Husbanken på 15 milliarder kroner som klart utilstrekkelig til å innfri målsettingen i regjeringserklæringen, sier Eek.

Han viser til at regjeringen i sin Soria Moria erklæring 2 har som mål at Husbanken skal sikre vedvarende tilførsel av nøkterne, rimelige boliger og dessuten at det offentlige må bidra til en stabil boligbygging på et høyt nok nivå.

LES OM HUSBANKEN OG BYDEL STOVNERS SATSING PÅ FOSSUM

Frykter skyhøye priser

– Dette er skuffende, kommenterer Eek.

Han påpeker at startlån som blir gitt i Husbanken vil ta halvparten av Husbankens ramme. Det betyr at det ikke blir så mye igjen til å bygge nye boliger.

Startlån skal prioriteres. Dette er lån som gis til førstegangsetablerende, eller andre i en litt vanskelig situasjon. Resten av rammen i Husbanken brukes til å bygge nye boliger.

– I løpet av en 20-årsperiode trenger Oslo 200.000 flere boliger. Både fordi at befolkningen øker, men også fordi at det blir kamp om de boligene som allerede er. Når det ikke er nok boliger blir prisene skyhøye. Det er viktig å ha nok boliger på markedet, slik at prisene blir akseptable, sier Eek.

Smertelig økning

– I de siste 12 månedene har boligprisene økt med åtte-ni prosent. Det er en smertelig økning for dem som vil inn på boligmarkedet, sier Eek.

Han mener at flere boliger på markedet vil utjevne prisen.

– Når Husbanken får en lav ramme vil det også bli en usikker boligdekning. Men vi håper nå på at regjeringen vil gjøre som i år, å bevilge mer penger i sitt reviderte budsjett til våren 2012.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere