*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringsforslag kan knekke solariebransjen

Frederic Garner i Solhuset frykter at regjeringsforslaget kan tvinge dem til å stenge alle sine solstudioer. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Solariebransjen holder pusten mens regjeringen behandler forslaget som kan gi dem nådestøtet.

OSLO: Norsk Solarieforening, som organiserer omtrent 80 prosent av bransjen, frykter nå total kollaps om regjeringens forslag om 18-års grense og bemanningspåbud ved norske solarier blir vedtatt.

Del på Facebook

– Et betjeningspåbud vil rasere bransjen. De fleste solarieenheter i Norge er små, og lønnskostnader vil ta livet av dem, sier leder i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen.

Han frykter også at markedet vil flytte seg fra solstudioer til private hjem, noe som gjør kontroll og kvalitetssikring svært vanskelig.

Til behandling

Regjeringen, ved Helse- og omsorgsdepartementet, behandler nå forslaget etter å ha latt interesserte parter få presentere sitt syn i en høring 20. april.

– Det er for tidlig å si noe om utfallet nå. Saken er til behandling i departementet, opplyses det fra kommunikasjonsenheten på Stortinget. Når en avklaring vil komme er uvisst. Dermed må en hel bransje vente.

Må legge ned

– Det har vært vanskelig å drive en god stund nå, med tanke på en usikker fremtid. Vi kan ikke fornye leiekontrakter og gjøre investeringer.

Fra å ha planer om oppussing og nye solsenger på Ammerud ble det til nedleggelse i stedet, sier driftsleder Frederic Garner i Solhuset. Han er oppgitt over at en hel bransje må leve på regjeringens nåde.

– Et lovforslag om betjening betyr at vi må legge ned. Det er kun solstudioer med 40+ solsenger på beliggenheter som for eksempel Majorstuen, med kraftig befolkningstetthet av unge mennesker i alderen 20-40 år, som kan ha omsetning nok til betjening.

Selv med en dobling i pris kan vi ikke forsvare betjening slik situasjonen er i dag, sier han.

Uenighet i regjeringen

Både Nærings- og handelsdepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet advarer i sine høringsuttalelser mot Helse- og omsorgsdepartementets forslag.

Nærings- og handelsdepartementet frykter at konsekvensene for bransjen kan bli alvorlige, og skriver i høringsuttalelsen at;

«...Nærings- og handelsdepartementet er enig i at helserisikoen bør minimeres. Vi mener likevel at det er viktig å redusere kostnadene for bransjen og anmoder om at Helse- og omsorgsdepartementet, i samarbeid med næringen, finner frem til gode tiltak med så lav kostnad som mulig».

Kompromiss

– Vi har i vår høringsuttalelse fremmet et kompromissforslag som kan gjøre det mulig å samle regjeringen og bransjen i denne saken, sier Pedersen i solarieforeningen.

Forslaget skal etter hva dittOslo erfarer være en teknologisk løsning som kan begrense bruk av solarium til en viss mengde per uke. Foreningen er prinsipielt imot aldersgrense på solarium, men håper på et resultat både bransje og regjering kan leve med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.