*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringskvartalet, fem måneder etter

Prosjektleder for R4-blokka, Jan Fagerheim viser fram Plenumsalen. Blokka fikk hard medfart, men denne salen er så å si intakt. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Det er snart fem måneder den mørke ettermiddagen 22. juli. Mens Regjeringskvartalets skjebne ennå ikke er avgjort, ryddes det fortsatt i de raserte bygningene. De er fortsatt et spesielt syn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det jobbes fortsatt med å renske høyblokka for ødelagt materiale og asbest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er ett av kontorene i S-blokka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Y-BLOKKA: Dette er ett av få synlige skadene på den andre siden av Y-blokka.

REGJERINGSKVARTALET: Det er tredje gangen dittOslo er i Regjeringskvartalet. Første gang var et par minutter etter eksplosjonen 22. juli. Forrige gang var da pressen fikk slippe inn på området og se på ødeleggelsene.

Tirsdag formiddag fikk vi igjen slippe inn. Og fortsatt er det mange tegn på den fryktelige kraften den nesten ett tonn tunge bomben utløste. Åtte liv gikk tapt i Regjeringskvartalet.

Les også intervjuet med advokat Geir Lippestad: – Rettssaken kommer til å bli forferdelig

Se flere bilder fra Regjeringskvartalet her!

Brann

Første bygningen vi får slippe inn i er R4-blokka. Den ligger på den andre siden av Grubbegata. Den tok en hard smell. Vi tar en tur innom Plenumsalen. Her ble det blant annet arrangert pressekonferanser.

Salen er så å si intakt. Men det er merkelig syn å se mikrofoner og stoler pent plassert etter hverandre. Det er kun et støvlag som viser at det ikke jobber noen her lenger.

Ett av bildene vi husker best i minuttene etter eksplosjonen var brannen i femte etasje. For første gang fikk vi slippe til for å se ødeleggelsene i de øverste etasjene. Prosjektleder for S-blokka, Jan Fagerheim viser oss ut brannskadene.

Les også: Regjeringskvartalet: Snart faller dommen

20 på jobb

Om lag 20 mennesker var på jobb da det smalt. Hadde alle vært på jobb, hadde vi fått en mye større tragedie.

Fem måneder etterpå går fortsatt ødeleggelsene inn på deg, selv om oppryddingen har kommet langt.

– Her brant det. Vi vet ennå ikke helt hvorfor. Men det kan være rester fra bombebilen og en motorsykkel som utløste brannen, sier Fagerheim.

Les også: Regjeringskvartalet: Ingen avgjørelse før jul

Y- og S-blokka

Vi går videre til Y-blokka. Den slapp best unna eksplosjonen. Funkisbygget fra 1969 er nesten uskadd flere steder. S-blokka fikk derimot hard medfart.

I likhet med resten av kvartalet er det ikke sikkert den blir bygget opp igjen.

Men det får vi vite over nyttår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.