*Nettavisen* Nyheter.

Regnvær og flyktninger kan påvirke valget

Partileder Trine Skei Grande (V) avgir sin stemme på Gamlebyen skole mandag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Mens valgforskerne drøftet om regnværet i Sør-Norge påvirker valget, mente politikerne at det var flyktningkrisen midt i valgkampen som fikk betydning for velgerne.

Noen valgforskere mente at regnværet er en fordel for høyresiden, mens andre mener at nordmenn er vant til vær, og at været derfor betyr lite for frammøtet i motsetning til i mange andre land.

Men mens det regnet til dels kraftig på Østlandet og ellers i Sør-Norge på valgdagen, var det sol fra Trøndelag og nordover, og derfor ingen grunn til at dårlig vær skulle hindre folk der i Midt-Norge og nordpå i å gjøre sin borgerplikt.

SV-leder Audun Lysbakken og Venstre-leder Trine Skei Grande er blant dem som mener at flyktningkrisen i Europa og tilstrømmingen av flyktninger til Norge har påvirket valgkampen.

Flyktningene beveger

– Det har vært en verdimobilisering i valgkampen. Mange er beveget av flyktningene og føler at de store partiene har opptrådt for passivt. Det kan bety framgang for SV og flere andre, sa Lysbakken etter å ha avlagt stemme på Gamlebyen skole i Oslo.

Like etter ham kom Venstre-lederen, og også hun mente at flyktningkrisen har påvirket mer enn politikerne trodde på forhånd.

KrF-leder Knut Arild Hareide pekte også på at flyktningkrisen og det ansvaret vi nordmenn har, overskygget lokale saker mot slutten av valgkampen.

– Og jeg mener det er riktig at dette har overskygget, sa Hareide, som hadde med seg kona Lisa Maria til valglokalet på Kjelsås i Oslo.

Hun står selv på lista i bydelsvalget, og hun benyttet anledningen til å oppfordre velgerne til å skaffe KrF to mandater i Oslo, ettersom nummer to på lista er kvinne.

Erna i Bergen

I Bergen var det stort frammøte av journalister da statsminister Erna Solberg avla sin stemme i Apeltunhallen, dagen etter at hun gjorde en siste innspurt med dørbanking i håp om å overtale høyrevelgere til å klatre ned fra gjerdet og ta turen til valglokalet.

Overfor journalistene avviste hun å kommentere den siste meningsmålingen i helgen som ikke var godt nytt for partiet hennes.

– Vet dere hva, i dag gidder jeg ikke å kommentere meningsmålinger lenger. I dag får vi resultatet, sa hun.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum var derimot mer enn villig til å kommentere meningsmålingene da han avla stemme på Ilseng ved Hamar. Han viste til at det har vært flere gode målinger for Senterpartiet mot slutten av valgkampen.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre stemte søndag på sin barneskole på Ris i Oslo, mens Frp-leder Siv Jensen og MDG-leder Rasmus Hansson forhåndsstemte i Oslo rådhus torsdag.

Få problemer

Per mandag ettermiddag hadde valget gått helt etter planen, bortsett fra i Rjukan der det kom inn meldinger om at velgerne ikke fant listene til Miljøpartiet De Grønne i stemmeavlukket på Rjukanhuset.

– Det viser seg at listene lå inne i avlukket, men de var ikke satt opp i stativene som de andre valglistene sto i. Det betyr at det kanskje var litt vanskeligere å finne dem enn de andre, sier rådmann Rune Lødøen i Tinn kommune.

VG melder at kampen om storbyene kan bli et mareritt for Høyre, mens den kan bli redningen for Arbeiderpartiet. VGs siste måling før valget ga Ap 31.1 prosent og Høyre 22,8 prosent.

TV 2s siste måling, som ble tatt opp blant folk som hadde forhåndsstemt, var heller ikke lystig lesning for Høyre, som fikk en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng i forhold til forrige valg.

Men her fikk også Arbeiderpartiet en markert tilbakegang, i likhet med Frp, mens MDG står fram som den store seierherren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.