RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rehabiliterer sveitservilla i Ormsundveien


Rosanna Myklevold viser frem prøver av isolasjonsmaterialet og leiren hun skal bruke under sommerens rehabiliteringsjobb
Rosanna Myklevold viser frem prøver av isolasjonsmaterialet og leiren hun skal bruke under sommerens rehabiliteringsjobb
Det som for fire år siden var en tom og forlatt sveitservilla huser i dag et kommunalt byøkologisk kollektiv.

NEDRE BEKKELAGET: I det gamle huset bor det i dag sju voksne og fire barn.

- Vi vil gjerne ha inn flere folk, sier Anne Rita Andal, med et smil om munnen.

Hun og kjæresten er nemlig stolte foreldre til husets sist ankomne barn. Even ble født hjemme i stua 17 dager før Nordstrands Blad kommer på besøk.

Bruker hamp og leire

Mange av rommene i det store huset er nå blitt malt i hyggelige farger, og gulvene er slipt eller malt. Tar en av seg skoene tar det bare noen sekunder å kjenne at det store huset er skikkelig gulvkaldt.

- Vi går snart i gang med å isolere mellom kjeller og første etasje, forteller Rosanna Myklevold.

Hun har vært på kurs og lært seg miljøvennlig husisolering. I stedet for glassull skal de bruke matter av industriell hamp. De er iblandet polyester og sodasalt, som fungerer som brannhemmer. Oppå mattene skal de legge plater av leire.

- Jeg er litt spent på hvordan de vil henge i taket, sier Rosanna Myklevold.

Smidigere

Ordningen med det byøkologiske kollektivet ble til etter intenst politisk arbeid fra noen av de som i dag bor i huset. Nå opplever beboerne at samarbeidet med Eiendoms- og byfornyelsesetaten går mye smidigere enn i starten.

Ingrid Lie har jobbet et halvt år som prosjektleder for Oslos to byøkologiske prosjekter i Ormsundveien 14 og Enebakkveien 37.

- Jeg er opptatt av byøkologi og miljøvennlig bygging, forteller Lie, som har rukket å bli husvarm, tross den nevnte gulvkulden.

For beboerne i kollektivet er det viktig å få ta del i rehabiliteringen av den gamle villaen, både når det gjelder veivalg, og i det praktiske arbeidet.

- Vi har gjort det meste av oppussingen her sjøl. Det tok utrolig lang tid, men vi sitter igjen med mye kunnskap, forteller Anne Rita Amdal.

De har hatt hjelp med noe rørlegger- og elektrisk arbeid.

De store, flotte og gamle vinduene sørger for stort varmetap i huset. Men beboerne vil ikke bytte dem ut med hypermoderne vinduer med null varmetap. De satser på gjenbruk og på rimelige tiltak de kan gjennomføre selv.

Høyt forbruk

I høst skal kollektivet i gang med å måle hvor stort økologisk fotavtrykk den enkelte har. Økologisk fotavtrykk er et mål på hvor store ressurser hver enkelt bruker for å leve (se faktaramme).

- Økologisk fotavtrykk er aldri målt på mikronivå her i Norge, så det blir spennende å gå i gang med, sier Anne Rita Andal.

En flyreise vil sprenge hele avtrykket. Ifølge WWF så ville vi trengt tre og en halv jordklode dersom alle skulle levd som gjennomsnittsnordmannen.

- Mange har ikke tatt inn over seg at de må gjøre mye selv, og jeg tror det er totalt urealistisk at alle legger om livsstilen i dag. Men noen må gå foran, sier Anne Rita Andal.

Ute spirer og gror det i den nye grønnsakshagen.

- Helst skal maten være fra egen hage, og vi prøver å holde forbruket av kjøtt lavt, forklarer Anne Rita Andal.

Både Rosanna og Anne Rita finner mye glede i hagearbeidet, og gleder seg til neste vår når de skal gi seg ordentlig i kast med hagearbeidet.

- Jeg ser endringer i hagen fra gang til gang, jeg, det er mye som har skjedd her i vår, sier Ingrid Lie, og peker på 30 meter pilehekk og en rekke grønne vekster som spirer og gror i hagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere