Reidars mekaniske leker

Skikkelig leketøy fra Reidar Werner Bakkes mekaniske verksted i Storgata.

Skikkelig leketøy fra Reidar Werner Bakkes mekaniske verksted i Storgata. Foto: Foto: Norsk Teknisk Museum

Etterkrigstidens forseggjorte, norskproduserte leketøy har funnet veien til Teknisk museum.

Detaljert og fint, en tid før plastlekene hadde gjort sitt inntog. Nå kan du mimre på Teknisk museum. Foto: Foto: Norsk Teknisk Museum

Slik den ble presentert i Aftenposten i 1948. Foto: Foto: Norsk Jernbanemuseum

KJELSÅS: I desember 1948 ble det annonsert i Aftenposten for «Årets julepresang»: Et ekte mekanisk leketog med fjæropptrekk og rund skinnegang!

Lekene hadde sterke farger og var rike på detaljer. Synet sendte mangt et barnesinn til fantasiland med konduktørfløyte, dampsky og lyden av toget som tøffer av gårde ...

LES OGSÅ: Dagens leker - Legofestival på Teknisk museum!

Reidar Werner Bakke

Mannen bak leketøyene var Reidar Werner Bakke, som like etter krigen startet et finmekanisk verksted i en bakgårdsbygning i Storgata i Oslo. Der produserte han leketog og lekebiler av blikk og stål.

LES OGSÅ: Halvorsens mekaniske verksted på Teknisk museum

På slutten av 1940-tallet og videre på 1950-tallet utviklet Bakke en rekke forskjellige tog- og bilmodeller: togsett med lokomotiver og vogner, lastebiler, stigebiler, personbiler og traktorer.


Mange av lekene hadde en opptrekksmotor slik at de kunne gå av seg selv, og en smart frikoblingsmekanisme gjorde at de tålte å bli lekt med uten at fjæren til opptrekksmotoren røk. De ble pakket i esker med malte bilder av susende damplokomotiver, arbeidende beltetraktorer og ulende brannbiler.

Utkonkurrert av plast

Bakkes mekaniske leker var en salgssuksess. Totalt produserte den lille bedriften hans om lag 200.000 leker. Verkstedet hadde fire faste ansatte, og i tillegg ble mye monteringsarbeid satt bort på akkord som hjemmearbeid. I 1962 ble firmaet avviklet, delvis på grunn av en usikker fremtid. Importerte plastleker hadde nå for alvor begynt å ta sin del av markedet.

LES OGSÅ: Nordens eneste astronaut, Christer Fuglesang, til Teknisk museum

– Hos mange som var barn på 40-, 50- og 60-tallet, vil nok disse lekene vekke sterke og gode minner, sier konservator Frode Weium, som også er leder for prosjektet, i en pressemelding.

– Lekene forteller dessuten noe om industrien i Oslo etter krigen. Reidar Werner Bakkes bedrift var typisk for mange små industribedrifter som etter hvert forsvant fra Oslos indre by.

LES OGSÅ: Høstferierekord på Teknisk museum

Utstillingen åpner i dag, torsdag 11. november kl. 11.00 på Teknisk museum, Kjelsåsveien 143. Leketøyene kan beskues frem til mars 2011.

Kilde: Teknisk museum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag