RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

JULEAKTUELL: I fjor gjorde Trine Rein comeback med albumet «Seeds of Joy». I år gir hun ut sin første juleplate, og synger deriblant for første gang på norsk.
JULEAKTUELL: I fjor gjorde Trine Rein comeback med albumet «Seeds of Joy». I år gir hun ut sin første juleplate, og synger deriblant for første gang på norsk. Foto: Foto: www.kristinogvibeke

Reinspikka ny juleplate

Trine Rein er aktuell med sin første juleplate og i den forbindelse drar hun på juleturné over hele landet. Torsdag 1. desember synger hun julen inn med Groruddalen og Oslo Soul Children i Stovner kirke. Line Rundmo

STOVNER: Engler synger høyt i sky, Klinger over land og by, Gledens sang som lyder klart, Er Guds vilje åpenbart.

 
 


Slik lyder begynnelsen på Trine Reins første julealbum, Julegaven, som slippes 25. november. Om noen dager synger hun julen inn i Stovner kirke sammen med Groruddalen og Oslo Soul Children i Stovner kirke.

– Albumet peker på mange måter på juleevangeliet, men er aller mest en juleplate fylt av juleglede som passer for alle.  

Under juleturnéen sin, deriblant i Stovner kirke, skal Trine og korene synge kjente julesanger og sanger fra albumet hennes.

Endelig tilbake

Etter 12 års fravær fra platestudio returnerte en av Norges mestselgende kvinnelige artister gjennom tidene, Trine Rein, for fullt i fjor. Den gang ga hun ut plata “Seeds of joy” og var samtidig aktuell med turneen “Vilt & vakkert” sammen med samboeren Lars Monsen. Nå følger hun raskt opp med sitt aller første julealbum, «Julegaven», og for aller første gang synger hun også på norsk.

– I flere år har folk omkring meg lurt på om jeg ikke snart skal synge noe på norsk. Mitt amerikanske musikkhjerte har strittet intenst imot, for jeg har jo alltid sunget på engelsk, sier Trine.

Så kom ideen med å lage et julealbum.

– Julesangene har jeg jo hørt på norsk, og faktisk også sunget med på gjennom oppveksten. Dermed åpnet det seg en mulighet for meg til å prøve meg med å synge på mitt andre morsmål, forteller hun.

Amerika-inspirert

Det ble umulig for henne å lage et helt julealbum uten å ta med noen av hennes amerikanske juletradisjoner. På albumet Julegaven har hun derfor tatt med seg noen av de amerikanske julesangene oversatt til norsk, og noen av de kjente, norske julesangene, samt en liten håndfull nye julesanger både på norsk og på engelsk.

– Jeg ønsket å ta med meg noe av den gleden, entusiasmen, og uformelle stemningen jeg har vært så heldig å få oppleve i kirkene jeg har besøkt i USA.

Trines nye album er sterkt inspirert av amerikansk musikktradisjon der bruk av gospelkor og et fremtrende ‘Memphis’-sound er viktige elementer. Samtidig med utgivelsen legger Trine ut på juleturné på Østlandet sammen med lokale Soul Children-kor. Dag 2 av turnéen holdes i Stovner kirke. Konserten holdes torsdag 1. desember klokka 18. Billetter kan kjøpes hos Billettservice.      


– Jeg håper du som lytter lar deg smitte av den gode stemningen vi hadde i prosessen med å spille inn dette albumet, og at du vil ta imot Julegaven som en mulighet til å feire alle de gleder som julen byr på.

Målbevisst ung dame

Som barn ble Trine født i San Francisco, California, 7. november 1970. Da hun var under ett år gammel, gikk Trine om bord i Amerikabåten sammen med moren sin for å starte et nytt liv i Norge.

Allerede som liten jentunge proklamerte Trine at hun hadde tenkt til å bli sangstjerne.

I barndomshjemmet sitt på Nesodden startet hun sin målrettede reise mot å utvikle stemmen og ferdighetene til en profesjonell artist. Som 15-åring ble hun med i en duo som het ”The Sound of Silence”.

Med egenskrevne låter laget i samarbeid med keyboardist Aasgeir Knutsen, entret duoen en lokal talentkonkurranse (Norges Kulturmønstring) på Nesodden.

Talentkonkurransen var en suksess for duoen, og de endte på en 2. plass i finalen. Kort tid etter oppløses duoen, og Trine forlot Norge for å fullføre sitt siste år som senior på Antioch High School i California. Her mottok hun sitt amerikanske artium som æresstudent.

Karrierejeger

Da Trine dro tilbake til Norge fant hun raskt veien inn i musikkmiljøene. Hun startet en karriere som studiosanger hvor hun la vokal på mange radioreklamer og jingles. Hun ble også vokalist i danseorkesteret ”Saturn” i perioden 1988-1992, noe som hun fortsatt refererer til som den viktigste delen av hennes utdannelse som utøvende artist og sanger. I 1991deltok Trine på en innspilling med det nye hip hop-bandet W.I.P. (World in peace). Dette ledet til at hun ble tilbudt fast plass som medlem av bandet.

På denne tiden ble Trine kontaktet av manager Steinar Fjeld, som i sin tur skaffet henne sin første solokontrakt med plateselskapet EMI Records i Norge.

Debuten

To år senere var Trines debut album ”Finders Keepers” omsider klar til å slippes, med første single ”Just Missed the Train”. Men i mellomtiden hadde hun mistet all troen på seg selv og albumet, og natten før release var hun oppløst i tårer på stuegulvet.

Markedet på sin side var av en helt annen oppfatning, og på mindre enn to måneder passerte ”Finders Keepers” 50.000 solgte. Inn i 1994 klatret albumet til førsteplassen på VG-listen, og salget endte på over 200.000 solgte i Norge (hvert fjerde hjem har et eksemplar...), og over 400.000 ble solgt i Japan.

I Japan lå singlen ”Just Missed the Train” på førsteplass på 16 ulike hitlister samtidig. Oppfølger single ”Stay With Me Baby” ble også en radio-hit, og plasserte Trine blant landets mest anerkjente sangere.

Trines hurtige suksess overrasket alle, inkludert henne selv.

Oppfølgeralbumet ”Beneath My Skin” ble sluppet i 1996. Første single ”Torn” åpnet nye territorier for Trine, i tillegg til å sikre hennes posisjon som en veletablert artist i Norge og Japan. Det totale salgstallet på hennes andre album passerte 300.000 solgte på verdensbasis.

Tilbake til L.A

Våren 1997 ble Trine invitert til å delta i en årlig låtskriversamling i Frankrike, som er organisert av Stings manager, Miles Copeland. Her skrev hun sammen med legendariske låtskrivere som Carole King, Louise Goffin, Mark Hudson, Bob Dipiero og Billy Madox. I tillegg fikk hun jobbe med musikere og artister som Vinnie Colaiuta, Dominic Miller og Brad Roberts fra ”The Crash Test Dummies.

Denne erfaringen endret Trines planer, og hun bestemte seg for å flytte midlertidig til Los Angles for å forfølge samarbeidet med sine nyvunne kolleger i musikkbransjen. Albumet ”To Find the Truth” ble i stor grad produsert i Los Angeles hvor Trine brukte mye tid mellom 1997-2000. Salget passerte 100.000.

Da hun var ferdig med å promotere albumet bestemte Trine seg for å ta en pause fra musikkbransjen for å hente seg inn etter de intense og hektiske årene med suksess, og for å søke inspirasjon til nye og spennende framtidsprosjekter.

Nedturen

Pausen fra musikkbransjen varte i fem år, med bare få, tilfeldige live opptredener i Norge, Italia og USA. Trine Rein flyttet tilbake for å bo hos sin far i San Francisco. Der kunne hun være inkognito og fortsette å jobbe med folk fra nettverket sitt.

Trine opplevde sin største nedtur i karrieren sin som profesjonell artist da hun befinner seg i en jobb som limousinsjåfør for å få endene til å møtes. Som et ledd i å forfølge drømmen sin som artist og sanger, flyttet hun til Los Angles for å lage mer musikk med venner og kollegaer, fortsatt låst til jobben som limousinsjåfør for å få endene til å møtes. Mange låter ble skrevet i denne perioden, men bare noen få av disse så dagens lys.

Trine fikk en annen surrealistisk opplevelse i sin jobb som limousinsjåfør da hun traff uvitende, kjente kollegaer som klienter i limousinen hun kjørte. Folk som Quincy Jones, Paula Abdul, Clive Davis og Robert Plant var alle klienter som Trine tar vare på i jobben sin, og likevel var hun forhindret fra å kunne fortelle dem om ”sitt andre liv” som profesjonell artist...

Oppblomstringen

I 2004 vendte Trine tilbake til Norge da hun fikk en rolle i forestillingen «80-tallet beat for bit”. Dette viste seg å bli et springbrett tilbake inn i underholdningsbransjen for Trine, og hun sa opp jobben som limousinsjåfør kort tid senere, for å reise tilbake til Norge permanent.

Deretter fulgte flere år med deltagelse i suksessrike forestillinger og sceneoppsetninger. I 2009 startet forberedelsene for hennes endelige comeback som plateartist. September 2010 kom albumet «Seeds of Joy« som nå følges opp av julelabumet «Julegaven».

– Jeg håper du som lytter lar deg smitte av den gode stemningen vi hadde i prosessen med å spille inn dette albumet, og at du vil ta imot Julegaven som en mulighet til å feire alle de gleder som julen byr på, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere