RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reise: Das(s) Tour


Når du er blitt lei de tradisjonelle guide-turene, så prøv Tour de Toilette i Berlin.
Når du er blitt lei de tradisjonelle guide-turene, så prøv Tour de Toilette i Berlin.
Ta en Tour de Toilette i Berlin og avslutt i fengsel.

- Folk tømte pottene sine i rennestenene i Berlin og offentlig ansatte kvinner sørget for at rennestenene ble feiet. Kan du tenke deg hvordan det luktet i gatene her, før kloakksystemet og de offentlige toalettene kom, spør Anna Haase retorisk, guide for en av Berlins rarest, historiske omvisninger: Tour de Toilette.

- Jeg synes de offentlige toalettenes historie er interessant, men det er knyttet så mye tabu rundt temaet. Mange blir litt beskjemmet over å måtte på do. Men det er jo det naturligste ting i verden, ler Haase.

Kloakksystemet i Berlin ble påbegynt i 1856, og i 1863 sto det første offentlige pissoaret ferdig på Chamissoplatz i Kreuzberg. Kun for menn.

- Kvinner gikk uten undertøy, og kunne gå i buskene, forteller Haase.

Kafe Åttekanten

Et av de første pissoarene ble reist på Gendarmenmarkt, mellom de to nesten identiske kirkene Französischer Dom og Deutscher Dom, som Berlin-ekspert Jahn Otto Johansen mener er Tysklands vakreste plass.

Pissoaret på Gendarmenmarkt finnes der den dag i dag. Det er i smijern og ble på grunn av sin åttekantede form kalt Cafe Achteck (Kafe Åttekanten). Det fantes etterhvert ganske mange av disse "åttekantene" rundt om i Berlin.

- Toalettet her ved Französischer Dom er et av de få toalettene som er gratis, noe Berlins cirka 12.000 hjemløse setter pris på, forteller Haase. Det finnes i dag cirka 68 offentlige toaletter i Berlin, ifølge Haase.

Mange av dem er langt mer moderne enn åttekantene, og spyles og vaskes etter hvert bruk. Men sitt ikke for lenge på et moderne Wall-wc etter 20 minutter åpner døren seg.

Speiler åndelig kultur

- Folk går gjennomsnittlig på do seks ganger om dagen, så man skal være glad for de offentlige toalettene, sier Haase. Hun klagde en gang til Wall-konsernet fordi hun ikke var fornøyd med hygienen, og fikk refundert de 0,50 euroene det kostet å bruke Wall-dassen.

- Visste du at det hvert år arrangeres toppmøter i storbyhygiene, spør Haase uten å vente på svar.

- En utsending fra Kina skal ha uttalt at standarden på de offentlige toalettene er et uttrykk for hvor sterk den åndelige kulturen er, forteller Haase. Da må det stå bra til i Singapore, hvor det ifølge Haase finnes et offentlig toalett med både bibliotek og røykerom.

- En tyrisk imam uttalte under uheldige omstendigheter at forklaringen på parfymeindustriens sterke posisjon i Tyskland, var tyskerne dårlige hygiene. Han ble truet med utkastelse, humrer Haase

Keiserlige rammer

Et historisk høydepunkt på Tour de Toilette, er besøket i Kaisersaal, som var en del av det legendariske Hotel Esplanade.

Kaisersaal ble frekventert av keiseren, og senere var også Hitler og hans hoff hyppige gjester. I forbindelse med oppgraderingen av Potsdamer Platz, som etter krigen ble liggende som et ingenmannsland, ble restene av Kaisersaal, inkludert toalettene, flyttet 75 meter og integrert i Sonys futuristiske kompleks i glass og stål. Da vårt følge ankommer Kaisersaal for å betrakte toalettene som selveste Wilhelm 2 brukte, slår imidlertid hovmesteren seg vrang. Han vil ikke vise oss inn. Hele opplegget er i ferd med å gå i dass, da vi får overbevist om at noen i følget er trengende.

- For øvrig måtte Keiser Wilhelm 2. reise til Hotel Kaiserhof (som ikke finnes lenger) for å bade. Noe bad fantes nemlig ikke i keiserpalasset. Tenk deg, det blir som om Angela Merkel måtte dra til Hotel Adlon for å vaske seg, forteller Haase.

En dofrue

Fra det keiserlige avtred på Potsdamer Platz, går turen innom det langt mer moderne WC-sentret på den regionale togstasjonen på Potsdamer Platz for å hilse på Regina Peippelmann. Hun er en såkalt "klofrau" - en dofrue.

- Vi kaller oss hygieneinspektører i dag, og vi gjør en viktig jobb, forteller Regina.

Hun selger alt mulig innen hygieneartikler - WC-sentret har nemlig både dusj og stellerom. Toalettene hos frau Peippelmann får et gjennomsnittlig offentlig toalett i Norge til å se ut som Den sorte latrine. Toalettene er så rene at man kunne tatt lunsjen sin der inne. Noe som egentlig er en avskyelig tanke.

Fra do til pizzarestaurant

Apropos mat og toalett: Etter å ha tatt farvel med frau Peippelmann, går ferden til Witterbergplatz. Der fantes det er toalett som ifølge Haase var et svært populært treffsted for homoseksuelle fram til det ble stengt i 1991. I dag er dassen en pizzarestaurant.

- Litt rart å tenke på at det nå lages pizza og pasta på en av de gamle toalettene i vest-Berlin, sier Haase.

Ved Wittenbergpltaz ligger også Berlins kjente varehus KaDeWe.

Øl på Do

Toalett-touren til Anna Haase starter som oftest med 17-tiden og varer i to-tre timer.

Den avsluttes på en bar som står i stil til omvisningens aparte tema.

I Leibnizstrasse 57, en tverrgate til Vest-Berlins gamle paradegate Kurfürstendamm, ligger baren Klo (do), en übertakcy bar basert på temaet WC, tilsatt en solid dose underbuksehumor.

I det man åpner døren får man en stråle (som forhåpentligvis er vann) i ansiktet, øl serveres fra potter og katetre, bord og stoler beveger seg, servietter er byttet ut med doruller, du kan selvsagt sette deg på en do å drikke og hele lokalet er dekorert med effekter relatert til underlivets verden.

Det eneste som er tilnærmet normalt på Klo er toalettene.

- Mange blir litt forfjamset og flaue når vi tar dem med på Klo, men de fleste får seg en god latter, sier Haase

Overnatting i arresten

Hvis du etter den historiske toalettvandringen er klar for et overnattingssted som også befinner seg i avdelingen for merkelige konsepter, er det vanskelig å komme utenom det meget eksentriske overnattingsstedet Propeller Island City Lodge.

Propeller Island har 45 helt unike rom i kategorien installasjonskunst. Alle rommene har forskjellige temaer og har navn som Flyvende Seng, Tempel, Hol(l)ywood, Det Blå Rommet, Oppned, Polstret Celle, Chicken Curry, Bestemor og Nakne. Får du rommet med navnet Frihet, betyr det at du har fått fengselsrommet.

Det innebærer en brisk på veggen, do inne på rommet, et pengeskap og et kunstferdig utført rømningsforsøk. Omgivelsene borger kanskje ikke for verdens beste nattesøvn, men er definitivt en overnattingsopplevelse utenom det vanlige.

Noe koseligere er det nok på rommet Hos Bestemor, og greier du å slappe av på Speilrommet, som har speil overalt, er du sannsynligvis en meget avslappet sjel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere