RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reise: Gulffeber i Texas


BEACH BOYS: Jonathan Rivera og Adam Moore (i bakgrunnen) lar det stå til på Galvestons Stewart Beach, en typisk utypisk stripe Texas.
BEACH BOYS: Jonathan Rivera og Adam Moore (i bakgrunnen) lar det stå til på Galvestons Stewart Beach, en typisk utypisk stripe Texas. Foto: Carl Martin Nordby
Dollaren står lavt i kurs og USA lokker. Men glem for en gangs skyld New York og La La Land. Dra til Texas.

"Galveston, oh Galveston, I still hear your sea waves crashing."
Glen Campbell var inne på noe da han gjorde Jimmy Webbs vise til sin og alle andres i 1969. På Stewart Beach både låter og lukter det sjø, og 19-åringene Adam Moore og Jonathan Rivera vet å utnytte skinboard-potensialet.
Du må helt til Florida eller California for å finne et bedre sted å surfe, skryter Moore idet han redder seg i land.
Der er det mye dyrere, også. Her kan du ta deg en hel dag for 20 dollar. Og du kan campe på stranda for fem.

Variert

Klisjéforestillingen av "The Lone Star State" står for fall når Mexicogulfen seiler opp i horisonten. Lisseslips og boots må vike for sandaler og singlets. Chiligryta og t-bensteken forsvinner fra spisekartet til fordel for scallops og lokalknepet snapper.
Selv i Statene tror de fleste at vi bruker hester fortsatt, forteller vår venn Moore og fniser.
Sannheten er at Texas er veldig variert. Det finnes alle typer geografi og klima. I fjellene i vest har vi til og med snø. Vi har så å si alt, bortsett fra helårsvinter. Akkurat nå holder det lenge med sola som sender skarpe skygger nedover Seawall Boulevard, hvor familier og vennegjenger setter hverandre i stevne på firemannssykkel.

Historisk

I sentralåra The Strand girer pensjonistparet Dave og Eloise Brown ned sammen med kompisen Len Rott. I likhet med Bill Clinton stammer de fra Arkansas, uten at de er så interessert i å drøfte fru Hillarys presidentkandidatur.
Vi synes det er fint å komme ned i det varme været. Trenger man egentlig noen grunn til å reise? spør Rott filosofisk, før han legger inn et ord for Galvestons historie.
Selv om stedet ikke er gammelt i deres betydning av begrepet, er den det i vår. Vi har ikke det samme bakteppet som dere har, nærmest unnskylder han. Opprinnelig var det Karankawa- og Akokisa-stammene som opererte i disse traktene. Det moderne navnet kom til i 1785, da den spanske oppdageren José de Evia ville gjøre ekstra stas på general Bernardo de Gálvez.
Vi var i Skandinavia for 15 år siden. Vi likte Norge best! melder Eloise, apropos ingenting.

Vann-vittig

Mer oppdatert enn fornøyelsespark-superlaget Schlitterbahn og Moody Gardens blir det ikke. Vesle Trinity Garcia (6) har tilbrakt de siste timene i regnskogavdelingen.
Hun er opptatt av den miljømessige delen av det av dyrene, trærne og fuglene. Slangene likte hun ikke, sier mamma Allison på vegne av datteren, som rister bekreftende på hodet.
Flaggermusene likte hun, fortsetter mor hvorpå junior nikker blidt. I forlengelsen er jentene, hjemmehørende i Austin, skjønt enig om at i morgen vil de oppleve resten av herlighetene: 3D-kinoen, haibassenget, vitenskapsmuseet og alt sammen.

Bakhage

Storbytexanernes nærvær hører engang med. Over en øl på biljardbaren Float tillater fastboende og universitetsansatte Todd Sutherland seg et hjertesukk i den forbindelse.
Vi er på en måte Houstons bakhage. Mye av pengene her stammer fra folk derfra som vil hit. Fra torsdag til søndag blir det spesielt mye, grynter han. I naborestauranten The Spot, der bikere, grønsjrockere og studenter har dannet tvilsom forening, tyder det allerede på happy hour. Så spørs det om sheriffen enn si en Chuck Norris eller George W. Bush rykker ut for å rydde opp i løpet av kvelden eller natta. Som Mary Stringer (21) fra Corpus Christie, storebroren i vest, sier det:
Det finnes ingen ekte cowboyer her nede. Selv har jeg ridd én gang og da måtte jeg betale for det.

KART: Texas-kysten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere